Tudorel Toader: „Restructurăm Corpul de Control”. Câte posturi sunt scoase la concurs
„Restructurăm Corpul de Control. Ministerul scoate la concurs 32 de posturi vacante. Oana Hăineala a mai lucrat în minister și are o bogată experiență la Greco”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Tudorel Toader.
Oana Hăineală este, începând cu 2009, evaluator în cadrul Grupului de state împotriva corupției – GRECO.
Procurorul Oana Hăineală este noul șef al Corpului de Control al Ministerului Justiției. Informația a fost confirmată, pentru MEDIAFAX, de magistrat.
La sfârșitul anului, magistrații Curții Supreme au anulat decizia Secției pentru procurori CSM, prin care au retras-o pe Oana Hăineală de la Ministerul Justiției, la solicitarea procurorului general, măsura fiind luată în contextul anchetei privind adoptarea Ordonanței 13.
„Admite contestația formulată de Schmidt – Hăineală Oana Andreea împotriva Hotărârii nr. 257 din 21 martie 2017 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii. Anulează Hotărârea nr. 257 din 21 martie 2017 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii Anulează Hotărârea nr.51/3.02.2017 a Secției pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Obligă intimatul la plata sumei de 3000 lei reprezentând cheltuieli de judecată către contestatoare”, a decis definitiv instanța supremă.
Consecința a fost revenirea Oanei Hăineală în cadrul Ministerului Justiției.
Oana Hăineală a fost retrasă din funcția de secretar de stat al Ministerului Justiției, acolo unde fusese detașată cu avizul Secției pentru procurori a CSM, la cererea ministrului. Aceeași măsură a fost dispusă și în cazul lui Constantin Sima, procuror la Parchetul General, detașat ca secretar de stat la minister, în mandatul lui Florin Iordache. Ulterior, Sima a cerut pensionarea.
În contextul demarării anchetei privind adoptarea Ordonanței 13, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a cerut Secției pentru Procurori a CSM încetarea detașării celor doi.
„Solicitarea este motivată de necesitatea de a asigura, în condiții de deplină imparțialitate, o desfășurare a anchetei de către Direcția Națională Anticorupție, în legătură cu împrejurările elaborării proiectului de ordonanță de urgență privind modificarea și completarea Codului penal și a Codului de Procedură Penală, precum și a proiectului de lege pentru grațierea unor pedepse”, se arată în decizia Secției pentru procurori a CSM, de la începutul acestui an.
Ulterior detașării, Hăineală a sesizat și CCR, iar Curtea Constituțională a decis că reglementarea legislativă privind detașarea magistraților este neconstituțională pentru că nu precizează condițiile încetării detașării.