Tudose nu renunță la impozitul pe gospodărie: Cât de repede se poate, dar nu forțând
„Impozitul pe gospodărie nu era neapărat făcut să aducă mai mulți bani la buget. Era făcut să ușureze povara fiscală pe cetățean. Era mai bine pentru el să-și poată deduce anumite cheltuieli pentru care astăzi nu-i dă nimeni factură, nu-i dă nimeni chitanță sau bon. E la mica înțelegere, iar el plătește oricum”, a declarat Mihai Tudose la Realitatea TV.
El a ținut să precizeze că impozitul pe gospodărie va fi introdus doar după o pregătire temeinică populației.
„Nu este momentul acum, nu suntem pregătiți. Va trebui să lucrăm foarte bine la implementarea acestui tip de impozitare atât din punct de vedere al structurii statului, pentru că este vorba și de o componentă tehnică, cât și o componentă umană – acei consultanți fiscali plătiți de stat și care îi ajută pe cetățeni. E foarte greu să presupunem noi acum că toată populația României va ști să completeze formularele, cum se fac deducerile în acest sistem, dar voi fi acei consultanți fiscali care asta vor face”, a spus Tudose.
El nu a vrut să dea un termen clar pentru introducerea impozitului pe gospodărie.
„Cât de repede se poate, dar nu forțând. Un an, doi sau trei, dar asta este o țintă spre care trebuie să ne îndreptăm dacă vrem să fim o țară normală, civilizată. Pe lângă partea de stat, care ține de Guvern, va trebui să lucrăm și la acceptarea acestui sistem de către populație și că acesta este un bine pentru cetățeni”, a afirmat șeful Executivului.
Mihai Tudose a ținut să menționeze că nicio schimbare fundamentală în politica fiscală a statului român nu se va face decât în urma unor dezbateri publice: „România este și va fi o țară stabilă din punct de vedere politic și fiscal. Când se va modifica ceva, se va modifica doar cu consultare publică extinsă, nu prin ordonanțe”.