TULBURĂTOR. Luptă crâncenă între SUA și China: „Cine va produce vaccinul pentru coronavirus va stăpâni lumea!”
Statele Unite ale Americii și China se află într-o luptă crâncenă pentru a dezvolta vaccinul pentru coronavirus, dar există temeri că, dacă savanții chinezi vor reuși primii să obțină tratamentul-minune, l-ar putea folosi ca „monedă de schimb” diplomatică.
3,3 milioane de oameni din toată lumea suferă de coronavirus, în timp ce SUA și China ar putea avea o abordare naționalistă, în privința vaccinului, scrie Daily Mail.
„Ei știu că acea țară care va găsi vaccinul funcțional va conduce lumea”, a declarat un oficial de securitate pentru Politico, sub protecția anonimatului.
„Deseori, ajutorul chinez vine cu sfori atașate”, a declarat, la rândul său, Matt Kroenig, fost oficial Pentagon și CIA, care a lansat recent o carte despre concurența acerbă dintre SUA și China.
„Ar putea folosi vaccinul pentru a-și spori influența și a pune presiune asupra SUA”, a mai spus Kroenig.
Mizele sunt mari, deoarece guvernul chinez încearcă să-și repare imaginea, după ce a fost acuzat că a ascuns adevărul despre pandemia de coronavirus.
Un oficial din zona serviciilor secrete a recunoscut că „China are un avantaj” în efortul global de dezvoltare a vaccinului contra coronavirusului.
„Dar China are și un obicei de a încerca să fure munca altora. Ar vrea să pară deschiși, referitor la vaccin, ca să nu arate ca niște paria”.
Politico a subliniat că site-urile spitalelor și laboratoarelor americane au devenit, în ultima vreme, ținta numeroaselor atacuri cibernetice din China, pe măsură ce disperarea crește în intensitate.
Dincolo de forța diplomatică, primul vaccin eficient pentru coronavirus ar avea serioase implicații economice.
Dacă populația chineză va fi prima vaccinată în masă din lume, atunci se va putea întoarce la muncă și China va dobândi un avantaj economic uriaș, a declarat Dr. Ross McKinney Jr, cercetător la Asociația Colegiilor Medicale din SUA, pentru Politico.
Pe de altă parte, Kroenig nu este atât de sigur că savanții chinezi vor reuși să producă un vaccin, mai ales după ce China a livrat echipamente medicale defecte către Europa.
„Unul din marile avantaje ale SUA în această competiție este că au 30 de tratate cu cele mai importante comunități de cercetare”, a declarat Kroenig.
De asemenea, savanții americani și chinezi au lucrat împreună, pe alocuri, pentru a dezvolta vaccinul anti-COVID19, în ciuda tensiunilor dintre guvernele celor două superputeri.
McKinney a spus că parteneriatul poate fi bun, „cât timp informația vine din ambele direcții”. Nu este însă cazul aici. „Există o asimetrie, în privința cercetărilor, care ar putea să ne îngrijoreze”, a mai spus McKinney.