„Tulpina indiană“, a patra mutaţie a SARS-CoV-2. Infectările au crescut de trei ori în India 

Publicat: 19 04. 2021, 10:44
Tulpina indiana a Sars Cov 2 / SURSĂ foto: Pixabay - ilustrativ

Mutația indiană a virusului SARS-CoV-2 face deja ravagii în Orient, fiind detectată și în Marea Britanie. Tulpina – cu două mutaţii – este a patra după variantele identificate în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia. Elementul de diferențiere al acesteia este că a „împrumutat” una dintre mutaţii de la tulpina britanică, iar pe a doua, de la cea californiană.

A „împrumutat” una dintre mutaţii de la tulpina britanică

Varianta Indiană a virusului a primit indicativul B.1.617 şi prezintă două mutaţii la nivelul proteinei Spike – cea cu ajutorul căreia virusul pătrunde în celula umană – astfel încât cercetătorii spun că ar putea fi mai contagioasă şi ar putea „păcăli” răspunsul imun. Cele două mutaţii sunt E484Q (prezentă la tulpinile din Marea Britanie şi Africa de Sud) şi L452R (descoperită prima dată în California).

Mutația indiană a fost identificată în 70% din cazurile analizate în India (din 10.000 de secvenţieri genomice), 23% în cele din Marea Britanie, 2% în Singapore şi 1% în Australia.
În țara asiatică se manifestă în acest moment şi celelalte trei tulpini identificate până acum: cea din Marea Britanie (B.1.1.7), cea din Africa de Sud (B.1.351) şi cea din Brazilia (P.1).
Medicul Anurag Agrawal, directorul unui institut de genetică din India, a declarat că primele informaţii arată că una dintre cele două mutaţii pe care le prezintă noua tulpină (mutaţia L452R) este asociată cu o contagiozitate sporită cu 20% şi o scădere a răspunsului imun cu 50%, transmite Business Standard.

Cât de eficiente sunt vaccinurile pentru tulpina indiană

Imunologul Ştefan Dascălu, cercetător la Universitatea Oxford, a explicat în ce măsură vaccinurile îşi păstrează eficienţa în cazul tulpinii din India.
„Eu sunt totuşi optimist că ambele mutaţii sunt în cadrul proteinei Spike, dar totuşi restul proteinei rămâne funcţională şi sunt convins că un răspuns imunitar mai puţin eficient tot va fi suficient de bun ca să protejeze faţă de simptomatologia severă cauzată de infecţia cu această nou tulpină. De altfel, a fost demonstrat şi faţă de restul tulpinilor, faţă de a căror infecţie simptomatică vaccinurile ar fi avut o eficacitate mai redusă, dar faţă de infecţia simptomatică severă, faţă de cazurile severe de COVID-19, vaccinurile au rămas eficiente şi sper că acesta va fi cazul şi faţă de această nouă tulpină”, a spus cercetătorul într-un interviu acordat RFI.