Turcan: În Sănătate și Justiție nivelul sporurilor reprezintă 85%
În Sănătate și Justiție nivelul sporurilor este 85%, afirmă ministrul Muncii, Raluca Turcan. Aceasta prezintă și o serie de sporuri care ar trebui reevaluate, printre care cel de calculator, de condiții periculoase, precum și riscul la suprasolicitare neuropsihică.
Sporuri salariale mari
„Per total cheltuieli salariale, în momentul de față nivelul 13% din analizele noastre, ceea ce nu ar fi neapărat foarte mult. Însă sunt categorii ocupaționale pentru care nivelul sporurilor reprezintă 85%, ceea ce este foarte mult. Atunci, rolul nostru e să ne uităm la ce raportare se face salariile în plată. Aceste sporuri există în primul rând în sistemul de sănătate și în sitemul de justiție. Acolo sunt regulă aceste sporuri de 85%. De aceea, nu putem să le tratăm cu ușurință, pentru că vorbim de sporuri care completează veniturile celor din sistemul de sănătate, care acum au fost în prima linie a combaterii pandemiei”, spune la Antena 3 Raluca Turcan.
Aceasta spune că în domeniul sporurilor este nevoie de „foarte multă precauție și înțelepciune”.
Raluca Turcan a oferit și exemple de sporuri care ar trebui reevaluate anumite sporuri, printre care sporul de calculator, o subcategorie care „nu-și are rostul”, sporul de condiții periculoase, sporul de confidențialitate, precum sporul de risc la suprasolicitare neuropsihică, pe care îl încasează, de exemplu, magistrații.
Parlamentul nu poate revizui actele normative de rang secundar, iar reforma în domeniul sporurilor bugetarilor trebuie făcută la propunerea Ministerului Muncii, a declarat, marți, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban.
Amendamente prin care se va asigura aplicarea unitară a reglementărilor
Potrivit Ministrului Muncii, Raluca Turcan, acordarea zilelor libere pentru supravegherea copiilor atunci când sunt suspendate activitățile didactice se aplica neunitar în cazul familiilor monoparentale, motiv pentru care a propus Parlamentului mai multe amendamente.
„Acordarea zilelor libere pentru supravegherea copiilor în situația limitării sau suspendării activităților didactice se aplica neunitar în cazul familiilor monoparentale. Practic, unii angajatori acordau zile libere sau majorare salarială, iar alții nu”, a scris marți pe Facebook ministrul Muncii.
Ministrul Muncii susține că a transmis Parlamentului mai multe amendamente prin care se va asigura aplicarea unitară a reglementărilor, „astfel încât să nu afectăm sănătatea copiilor și siguranța acestora în lipsa părinților care să-i supravegheze în zilele în care cursurile se țin online”.