Turism medical în Turcia, în vremea pandemiei. Românii, tot mai receptivi la ideea vacanței în scop medical
Turism medical în Turcia, în vremea pandemiei. Cum s-a făcut turism medical în Turcia, în vremea pandemiei de coronavirus, ne-a explicat chiar Ensar Duman, consilierul medical care i-a ajutat pe români să ajungă în 12 spitale partenere din Turcia.
GÂNDUL.RO: Povestiți-ne cum s-a făcut turism medical în vremea pandemiei. Cum au ajuns pacienții care prezentau risc medical la Covid -19 să plece din țară când existau restricții de călătorie?
Ensar Duman: Au fost siliți să o facă, aveau urgențe medicale. Spitalele din țară își externau pacienții și se transformau în spitale COVID. Persoanele diagnosticate oncologic, unele aflate sub tratament sau altele care în mod normal ar fi trebuit să fie supuse unor operații, au fost invitate să se trateze acasă.
În plus, în perioada respectivă în România nu s-au realizat analize de specialitate. Aveai nevoie de un PET-CT sau o radiografie, erai invitat să te întorci acasă și să aștepți.
”Practic, în Turcia, medicii au continuat să facă internări, să trateze și opereze cazuri non-COVID”
Așa că acești oameni au început să ne caute, iar noi să căutăm soluții pentru ei, inclusiv pentru cei care solicitau operație de diabet de tip 2. Partea bună este că, în ciuda pandemiei, spitalele din Turcia au continuat să interneze și să trateze diferite forme de boli. Practic, în Turcia, medicii au continuat să facă internări, să trateze și opereze cazuri non-COVID.
Câte persoane au ajuns să fie tratate în spitalele din Tucia în perioada pandemiei, dar și după, când România a intrat în stare de alertă?
În starea de urgență au fost 20 de cazuri, tratamente de chimioterapie, cancere, analize de cancer, operații la stomac sau tratamente cu celule stem care trebuiau continuate. În cea de alertă, nu mai știu să vă spun o cifră exactă. Multe, am avut solicitări inclusiv pentru intervenția de interpoziție/transpoziției ileală (operația de diabet de tip 2). Eram prea ocupați cu obținerea acordului din partea consulatului Bulgariei, cel al statului turc și al Ministerului Sănătății ca să le mai numărăm.
”Pentru că zborurile erau blocate, trebuia găsită și o soluție de transport în siguranță. Așa am ajuns, în perioada de vârf Covid – 19, să dezvoltăm un serviciu pe care noi, la Clinica Ensar Duman, nu îl aveam până la izbucnirea pandemiei – transportul pacienților asigurat cu ambulanțe speciale din România până în Turcia”.
Ensar Duman
Turism medical în Turcia. Cum au fost transportați bolnavii
Cum se realizează transportul și ce acte medicale sunt necesare pacienților care aleg să se trateze în Turcia?
Totul începe la Clinica Ensar Duman din București. Aici se întocmește dosarul medical, pe care îl trimitem în Turcia pentru analizare și obținerea celei de-a doua opinii medicale.
”Urmează etapa obținerii aprobărilor de la consulate și planificarea efectivă a plecării. Dacă în mod normal pacienții optează pentru zborul cu avionul, în starea de urgență a fost permisă doar plecarea cazurile grave, cu ambulanțe medicale asistate și echipate conform normelor. Pacienții sunt preluați de la adresa de domiciliu. Ei sunt transportați în deplină siguranță cu ambulanțele speciale dotate cu asistență medicală umană și echipate complet. Am încheiat un parteneriat cu o companie care deține astfel de ambulanțe medicale. Ele tranzitează Bulgaria până la granița cu Turcia. Ulterior, la granița turcă, pacienții sunt așteptați de ambulanța spitalului unde urmează să ajungă”.
Ensar Duman
Vorbim despre un drum de 8-9 ore, în care pacientul nostrum este monitorizat și asistat medical încontinuu. Ambulanțele duc un pacient în Turcia și se întorc cu altul, în România, pe care îl transportă până la adresa de domiciliu.
Acest sistem pe care l-ați pus la punct continuă să funcționeze și astăzi?
Da, funcționează și vom continua să îl folosim, în unele cazuri și după 17 iulie, când restricțiile de zbor vor fi ridicate și se va călătorii normal în Turcia.
Turism medical în Turcia. Cum se realizează testarea anti Covid -19?
Ce se întâmplă cu paciențiii la intrarea în Turcia? Ei au nevoie de acel „certificat de sănătate” care să ateste că nu sunt purtători de COVID-19? Dar însoțitorii lor?
Înainte de plecare, noi înregistrăm pacienţii și solicităm o aprobare de la agenţia pentru turism medical din cadrul Ministerului Sănătăţii din Turcia. Prima verificare clară are loc în vamă, unde se realizează testarea COVID-19.
”După obținerea acelui certificat de sănătate, pacientul este transportat la spital, unde repetă testarea Covid – 19. Rezultatul din spital sosește în 24 de ore, timp în care pacientul este internat pe o aripă specială. A doua zi, el poate să înceapă tratamentul/ operația/ investigațiile pe care le are de făcut”.
Ensar Duman
Aparținătorii au un alt regim. Aceștia sunt testați la graniță, iar apoi sunt transportați la hotel. În mod normal, dacă nu ar fi fost criza COVID ar fi putut să locuiască cu pacientul în același salon. Acum însă, aparținătorul va ocupa o cameră la un hotel din apropierea spitalului.
Când se va relua turismul medical în Turcia, în forma pe care noi o știam? Ce intervenții sunt de interes pentru români?
Funcționează și acum doar că pacienții nu pot călătorii cu avionul. Cei care au programate operații estetice, tratamente, controale, check-up sau analize în vederea realizării operației de diabet de tip 2 pot călători în Turcia cu mașina persoanală. Ei pot fi însoțiți de aparținători, familie și apoi să rămână în vacanță după sau în timp ce își rezolvă problemele medicale. Noi le oferim suport 24 de ore din 24 cât timp se află în Turcia și până la revenirea în țară. În acest moment, avem foarte multe solicitări pentru intervenția de interpoziție/transpoziție ileală, respectiv operația de diabet de tip 2 care aparține chirurgiei metabolice.
Avem persoane operate de curând, altele care realizează analize preliminare și multe dosare medicale trimise specialiștilor spre evaluare. Sper ca în viitorul apropiat tot mai mulți români să descopere calitatea superioară a serviciilor de turism medical din Turcia, mai precizează Ensar Duman.