Prima pagină » Știri » Turismul rural din Maramureș este afectat de războiul din Ucraina: „Oamenii ne întreabă de cazare, dar vor să știe distanța până la graniță”

Turismul rural din Maramureș este afectat de războiul din Ucraina: „Oamenii ne întreabă de cazare, dar vor să știe distanța până la graniță”

Turismul rural din Maramureș este afectat de războiul din Ucraina: „Oamenii ne întreabă de cazare, dar vor să știe distanța până la graniță”

Turismul rural din judeţul Maramureş este afectat de starea de război din Ucraina, turiştii români evitând să facă rezervări pentru vacanţa de Paşti, a declarat miercuri, proprietarul unei pensiuni din staţiunea balneară Ocna Şugatag, situată în vecinătatea Munţilor Gutâi.

„Zilnic, turişti din diferite colţuri ale ţării sună, întreabă despre condiţiile de cazare, masă şi alte servicii, însă, inevitabil sunt interesaţi de distanţa dintre localitate şi zonele din Ucraina, unde acum e război. Le explic că distanţa dintre Ocna Şugatag şi cea mai apropiată localitate din Ucraina unde au avut loc lupte e de peste 300-400 de kilometri şi nu există niciun risc în privinţa cazării sau a călătoriei până aici. Sunt destul de neîncrezători şi renunţă de teama unor situaţii neplăcute care cred că s-ar putea întâmpla. Ne gândim ca în următoarele zile să lansăm pe reţeaua de socializare o campanie publică în care să explicăm că judeţul Maramureş e destinaţie sigură pentru turismul de Paşti, deja am discutat acest aspect şi cu alţi proprietari de pensiuni, pentru că în Ocna Şugatag sunt peste 40 de pensiuni turistice. Dacă în cei doi ani de pandemie am funcţionat la limită, războiul din ţara vecină pare să fie mult mai sever pentru noi pe partea economică şi a schimbat comportamentul turiştilor”, a spus proprietarul pensiunii, Vasile Pop.

Acesta a precizat că proprietarii de pensiuni din Ocna Şugatag, recunoscută staţiunea balneară din ţară, au păstrat neschimbate preţurile serviciilor oferite, deşi costurile la energie au crescut.

„Nu au fost schimbate costurile legate de cazare, masă sau alte servicii incluse, mergem pe aceleaşi preţuri de anul trecut. Încercăm să păstrăm un echilibru, dar asta nu e sigur pentru mult timp. Odată crescute preţurile la energie electrică, gaz, lemn, dar şi carburanţi, toate costurile directe sau indirecte au crescut. Încercăm pe cât posibil să rămânem într-un punct de echilibru în privinţa acestor costuri, dar din păcate toate majorările de care am amintit vor influenţa turismul rural şi pe cel naţional”, a subliniat Vasile Pop.

Potrivit acestuia, aproape nicio pensiune rurală din judeţul Maramureş nu a rezervat locuri pentru vacanţa de Paşti.

În judeţul Maramureş există peste 500 de pensiuni turistice, hoteluri şi moteluri atât în zonele de munte, cât şi la şes.

Radu Cristian ... vezi toate articolele

Citește și