Prima pagină » Știri » Turiștii români care își anulează vacanțele în China își pot recupera integral banii de la operatori

Turiștii români care își anulează vacanțele în China își pot recupera integral banii de la operatori

Turiștii români care își anulează vacanțele în China își pot recupera integral banii de la operatori
Autoritățile române din domeniul turismului recomandă evitarea călătoriilor în localitatea Wuhan, din provincia chineză Hubei, și informează cetățenii care și-au cumpărat deja pachete turistice că își pot anula vacanțele, cu recuperarea integrală a costurilor de la operatori.

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Departamentul pentru Turism a transmis miercuri, printr-un comunicat de presă, recomandarea de evitare a deplasărilor care nu sunt necesare în Republica Populară Chineză,în contextul focarului de pneumonie virală (coronavirus) în provincia Hubei, localitatea Wuhan.

În plus, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Departamentul pentru Turism precizează că turiștii care și-au cumpărat vacanțe în Republica Populară Chineză, în provinciile afectate de pneumonie virală (coronavirus) și vor să își anuleze călătoria, au posibilitatea să își recupereze integral sumele plătite către operatorii de turism, însă nu pot beneficia de despăgubiri suplimentare.

Conform art. 13, alin. (3) din Ordonanța nr. 2/2018 privind comercializarea pachetelor de servicii de călătorie, „Prin excepție de la alin. (1), călătorul are dreptul să înceteze contractul privind pachetul de servicii de călătorie înainte de începerea executării pachetului, fără a plăti vreo penalitate de încetare în cazul unor circumstanțe inevitabile și extraordinare care se produc la locul de destinație sau în vecinătatea imediată a acestuia și care afectează în mod semnificativ executarea pachetului sau care afectează semnificativ transportul pasagerilor la destinație”. Prin circumstanțe inevitabile și extraodinare înțelegem, conform art. 3, alin. (3) din Ordonanța nr. 2/2018 „o situație care nu poate fi controlată de partea care invocă o astfel de situație și ale cărei consecințe nu ar fi putut fi prevăzute și evitate chiar dacă s-ar fi luat toate măsurile rezonabile”.

Potrivit Ministerului Economiei,începând cu data de 27 ianuarie, comercializarea și executarea pachetelor de servicii turistice pe teritoriul Republicii Populare Chineze este suspendată de către Ministerul Culturii și Turismului din China printr-un ordin, în încercarea de a preveni și ține sub control răspândirea infecțiilor cauzate de coronavirus. În acest sens, Asociația Națională a Agențiilor de Turism din Republica Populară Chineză face apel către furnizorii de servicii turistice interne și internaționale, printr-o scrisoare deschisă semnată pe 26 ianuarie, pentru acordarea de sprijin turiștilor în vederea recuperării sumelor achitate în cazul în care aceștia solicită anularea excursiei.

Câți români au călătorit în Asia anul trecut

Ministerul Economiei – Deparatamentul Turism și Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT) nu au putut furniza o statistică oficială a numărului de români care și-au cumpărat pachete în această zonă, nici numărul vacanțelor anulate.

Potrivit estimărilor consultatului în turism Traian Bădulescu, în această perioadă are putea fi câteva sute de turiști în China.

Datele Institutului Național de Statistică se referă la cererea turistică a rezidenților români pentru întreaga Asie. Conform celei mai recente informări, din decembrie 2019, în trimestrul III al anului trecut au fost un total de 4.281 de călătorii pentru vacanțe în Asia, dintre care 1.452 au fost vizite la prieteni și rude. Numărul de înnoptări aferente acestor călătorii a fost de 62.682, dintre care 43.560, la prieteni și rude.

Pentru perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2019, numărul acestora a fost de 12.968, dintre care, pentru vacanțe, 12.509, iar pentru afaceri, 459 de călătorii. Numărul de înnoptări aferente acestor călătorii a fost de 1222.325, dintre care 120.030, pentru vacanțe, iar restul de 2.295, pentru afaceri.

Numerele de urgență pentru români

Comisia Națională de Sănătate din China a anunțat miercuri dimineață că 132 persoane au decedat în urma epidemiei cu noul coronavirus, iar alte 1.459 de cazuri au fost confirmate, astfel că numărul total a ajuns la 5.974.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Beijing: +861065323616, Consulatului General al României în Regiunea Administrativă Specială Hong Kong: +85225233813, +85225233817 și Consulatului General al României la Shanghai: +862162701146, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție telefoanele de permanență ale misiunii diplomatice a României în R.P. Chineză +8618611737488, Consulatului General al României la Shanghai: +8613701949075 și Consulatului General al României în R.A.S. Hong Kong a Republicii Populare Chineze: +85296137370.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet: http://hongkong.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection, http://www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie, precum și serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele