Turiștii străini au cheltuit, anul trecut, peste un miliard de euro în România. Care a fost însă scopul vizitelor
Numărul turiștilor și cheltuielile lor au fost mai mari decât în 2013 – 1,71 milioane, respectiv 4,79 miliarde lei.
Și în 2014 principalul motiv al sejurului petrecut de turiștii nerezidenți în România a fost reprezentat de afaceri, participarea la congrese, conferințe, cursuri, târguri și expoziții (61,3% din numărul total de turiști nerezidenți), cheltuielile acestora reprezentând 68% din total, se arată într-un comunicat al INS.
Cel de al doilea motiv a fost reprezentat de călătoriile în scop particular (38,7% din numărul total de turiști nerezidenți), cheltuielile acestora reprezentând 32% din totalul cheltuielilor. Călătoriile în scop particuar includ călatoriile pentru vacanțe, cumpărături, evenimente culturale și sportive, vizitarea prietenilor și rudelor, tratament medical, religie, tranzit și alte activități.
Din totalul cheltuielilor pentru afaceri ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (50,6%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (93,6% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turiștilor nerezidenți în restaurante și baruri au fost de 16,1%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 11,9%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 37,2% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea de îmbrăcăminte și încălțăminte, urmate de cheltuielile pentru cumpărarea de băuturi și alimente (33,5%). Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 57,1% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru accesul în parcuri de distracții, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 76,9% din totalul cheltuielilor pentru recreere.
Din totalul nerezidenților sosiți în România anul trecut, 44,5% și-au organizat sejurul prin agenții de turism, iar 32,8% și-au organizat singuri sejurul.
Principalul mijloc de transport utilizat pentru călătoriile în România a fost avionul (77,4% din numărul total de turiști). Autoturismele proprii au fost utilizate de 12,8% din numărul total de turiști, urmate de autocare și autobuze cu 7,8% și alte mijloace (tren, ambarcațiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete) cu 2%.
Sosirile și înnoptările în structurile turistice au crescut anul trecut cu 6,6%, respectiv cu 4,8%, la 8,44 milioane, respectiv 20,23 milioane.
Din numărul total de sosiri, sosirile turiștilor români în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare au reprezentat 77,4%, în timp ce turiștii străini au reprezentat 22,6%, ponderi apropiate de cele din anul 2013.
În ceea ce privește sosirile turiștilor străini în structurile de primare turistică, cea mai mare pondere au deținut-o cei din Europa (77,2% din total turiști străini), iar din aceștia 85,5% au fost din țările Uniunii Europene.
Totalul turiștilor străini a fost de 1,91 milioane, cei mai mulți provenind din Germania (234.451), Italia (184.514) și Israel (139.425).