Tutilescu, despre anularea Consiliului JAI: Germania și Olanda ar fi dat un vot negativ

Tutilescu, despre anularea Consiliului JAI: Germania și Olanda ar fi dat un vot negativ
Publicat: 11/09/2012, 14:41
Actualizat: 28/09/2018, 08:52

Șeful Departamentul Schengen din MAI, Marian Tutilescu, a declarat, marți, pentru MEDIAFAX că România a fost de acord cu anularea Consiliul JAI din septembrie, deoarece Germania și Olanda s-au pronunțat clar pentru un vot negativ privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Marian Tutilescu a precizat că anularea Consiliului JAI din septembrie a fost o decizie luată de președinția cipriotă, în acord cu statele membre, iar România a fost de acord pentru că, în ceea ce privește punctul referitor la aderarea României și Bulgariei la Schengen, exista „poziția clar exprimată de Germania și Olanda privind un vot negativ în situația în care acestă chestiune era supusă la vot”.

„Ca urmare, neavând unanimitatea, nu avea sens să ținem un consiliu doar pentru o discuție”, a spus Tutilescu.

Cele două țări au exprimat această poziție solicitând așteptarea rezultatelor Raportului intermediar pe Justiție din decembrie, astfel că o decizie privind aderarea României și Bulgariei la Schengen ar putea fi luată, realist vorbind, cel mai devreme, la Consiliul JAI din martie anul viitor, a mai declarat Marian Tutilescu.

Președinția cipriotă a Consiliului Uniunii Europene a anulat reuniunea din 19-20 septembrie a Consiliului JAI din lipsă de „subiecte substanțiale”, însă aderarea României și Bulgariei la Schengen va fi pe agenda reuniunii JAI din 25-26 octombrie.

„Deoarece nu am avut subiecte care să ducă discuții substanțiale, am decis, ca Președinție în exercițiu, să anulăm reuniunea din septembrie a Consiliului JAI. Nu e normal să ținem o reuniune de Consiliu doar pentru că era în calendarul nostru”, a declarat marți, pentru MEDIAFAX, Nikos Christodoulides, purtător de cuvânt al Președinției cipriote a UE.

El a adăugat că subiectul aderării României și Bulgariei la Schengen se va afla „cu siguranță” pe agenda Consiliului JAI programat pentru luna octombrie, iar până la următoarea reuniune „mai multe dosare importante vor fi pregătite pentru discuții substanțiale și luarea de decizii”.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat pentru MEDIAFAX că reuniunea a fost anulată și toate subiectele aflate pe agendă au fost reprogramate pentru următorul Consiliu JAI, din 25 octombrie.

Întrebat care au fost considerentele care au dus la anularea acestei reuniuni, Orban a arătat că decizia a fost luată de președinția cipriotă a Consiliului UE, cu consultarea statelor membre, în condițiile în care „nu s-au întrunit toate elementele pentru lărgirea spațiului Schengen”.

De asemenea, întrebat dacă sunt și alte țări UE care s-au alăturat Olandei în opoziția pentru intrarea României și Bulgariei în Schengen, Orban a arătat că au fost niște semnale din partea Germaniei și e posibil să mai fie vorba și de alte state.

„Sunt niște semnale de exemplu din partea Germaniei și e posibil să fi fost și alte state membre, dar nu sunt la curent în momentul de față”, a afirmat ministrul Afacerilor Europene.

Totodată, el a mai arătat că este „prematură” anticiparea modului în care va decurge dezbaterea la următoarea reuniune a Consiliului JAI cu privire la aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, în condițiile în care Olanda a solicitat progrese ale celor două țări în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, iar următorul raport pe MCV al Comisiei privind România a fost anunțat de CE „spre sfârșitul acestui an”.

„Deocamdată, subiectul este programat pentru agenda următoarei reuniuni din octombrie și e prematur să ne pronunțăm dacă va fi o simplă dezbatere sau va fi și cazul luării unei decizii privind intrarea în Schengen. Este prematur să spunem ce se va întâmpla pe 25 octombrie”, a mai afirmat Orban.

În 4 septembrie, președintele Traian Băsescu a susținut, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, că aliații și prietenii României nu au motive să respingă aderarea țării noastre la Schengen, el precizând că argumentul este că, deși politicienii și-au asumat acțiuni „ilegale”, instituțiile statului de drept au funcționat „corect”.

„Aliații și prietenii noștri nu au motive să ne respingă intrarea în Schengen. Proba este că instituțiile statului de drept au funcționat chiar dacă politicienii și-au asumat acțiuni ilegale. Este un punct de vedere pe care vă rog pe toți ambasadorii să îl susțineți”, a spus Băsescu, care a precizat că „greșelile oamenilor politici nu pot să ducă la anularea drepturilor pe care românii le aveau”.

Șeful statului a mai spus că faptul că instituțiile statului au reușit să pună sub control funcționarea și abordările politicului nu justifică o sancționare a României, nici din punct de vedere al intrării în Schengen, nici din punct de vedere al creșterii exigenței în ceea ce privește derularea, finanțarea de către UE a Programelor operaționale regionale.

În aceeași zi, șeful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne, Marian Tutilescu, declara că, din punctul său de vedere, România are toate șansele să fie acceptată în Spațiul Schengen. Chestorul șef Marian Tutilescu a explicat presei că din cele 11 cerințe principale ale Uniunii Europene, au fost îndeplinte zece, în timp ce ultima ține exclusiv de competențele Parlamentului, care, de altfel, a intrat luni în sesiune și care „va avea, probabil, în vedere și aceste probleme”.

Tutilescu mai spunea că, în momentul de față, sunt luate în calcul „două vulnerabilități” venite din partea Germaniei și Olandei, însă speră ca, până în momentul în care raportul va ajunge pe masa Comisiei Europene, cele două state să-și schimbe poziția.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Un bărbat a fost atacat de urs în Bistrița-Năsăud! Victima a fost transportată de urgență...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
Cea mai periculoasă armă din istorie. Poate să facă prăpăd
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor