TVR reia transmisia programelor în Republica Moldova pe 1 decembrie
Televiziunea Română revine în Republica Moldova, pe 1 decembrie, cu programe speciale, dedicate realităților din această țară, autoritățile moldovene urmând să asigure preluarea programelor TVR de operatorii de cablu, informează televiziunea publică.
„De la 1 decembrie vom fi din nou în casele telespectatorilor de peste Prut, cu o grilă specială, care va conține emisiuni culturale și de divertisment, informații despre România, dar și programe care să acopere realitățile din Republica Moldova. În acest sens, ne propunem ca, într-o perioadă cât mai scurtă de timp, 30% din grilă să fie dedicată emisiunilor autohtone și să colaborăm cu televiziunea publică Moldova 1”, a declarat Claudiu Sfăftoiu, președinte-director general al TVR.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a transmis, joi, Televiziunii Române că a luat act de semnarea Acordului de soluționare amiabilă a Cererii nr. 36398/08, depusă de TVR împotriva Republicii Moldova la CEDO pe 1 august 2008. Ca urmare, litigiul dintre cele două părți a fost stins la Curtea Europeană.
„Curtea a consfințit astfel Acordul de soluționare amiabilă pe care l-am semnat cu Guvernul Republicii Moldova, un document esențial, care a înlăturat cel mai dificil obstacol în calea prezenței programelor TVR în Republica Moldova”, a spus Claudiu Săftoiu. „Salutăm decizia CEDO și ne bucură faptul că suntem tot mai aproape de momentul în care telespectatorii din Republica Moldova vor urmări din nou emisiunile TVR”, a continuat președintele-director general al TVR.
Acordul de soluționare amiabilă a cererii depuse de TVR împotriva Republicii Moldova la CEDO a fost semnat pe 12 septembrie, de Claudiu Săftoiu, președinte-director general al TVR, și Lilian Apostol, agent guvernamental la CEDO al Republicii Moldova, după ce autoritățile de la București, prin secretarul de stat Bogdan Aurescu, și cele de la Chișinău au finalizat negocierile privind colaborarea în domeniul retransmisiei serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici.
Potrivit acordului, Guvernul și autoritățile Republicii Moldova vor asigura atribuirea către Televiziunea Română a unui segment din primul multiplexor cu acoperire națională în noul sistem digital, aflat în etapa de introducere.
Potrivit comunicatului remis MEDIAFAX de televiziunea publică, pe 1 octombrie 1990, programele TVR 1 încep să fie retransmise în Republica Moldova, în baza Ordonanței Ministrului Comunicațiilor al RSS Moldovenești. Din 1995, difuzarea programelor TVR 1 în Republica Moldova este plătită din bugetul României.
În 1997, finanțarea serviciilor de retransmisie are la bază Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 941/13.10.1997 și Hotărârea Guvernului României nr. 605/18.09.1998 privind reglementarea soldului nerambursat al creditului tehnic în sumă de 3,42 de milioane de dolari, acordat de Guvernul României Guvernului Republicii Moldova în anii 1991 și 1992 și a contractului cu privire la prestarea serviciilor de televiziune nr. 1-RC/10 iunie 1999 dintre Întreprinderea de Stat Radiocomunicații și Ministerul Finanțelor Republicii Moldova.
În 2002, finanțarea acordată de Guvernul României s-a consumat. Concomitent, Protocolul de colaborare dintre SRTv și Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor din Republica Moldova, semnat pe 8 iunie 2001, și-a pierdut valoarea juridică, fapt care a dus la sistarea difuzării programului TVR 1.
Începând din luna martie a anului 2003, Întreprinderea de Stat Radiocomunicații retransmite programele TVR 1 pe teritoriul Republicii Moldova în baza Protocolului de colaborare dintre SRTv și Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor din Republica Moldova, între anii 2003-2006, semnat la București pe 8 mai 2003.
În 2006 expiră Protocolul de Colaborare între SRTv și Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor din Republica Moldova (2003-2006). TVR finalizează demersurile interne pentru semnarea unui nou document, pentru perioada ianuarie – iunie 2007, acoperită de soldul rămas disponibil din creditul tehnic de 3 milioane de dolari.
TVR colaborează cu Ministerul de Finanțe, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și Guvernul României pentru identificarea urgentă a surselor de finanțare necesare retransmisiei programelor TVR 1 pe teritoriul Republicii Moldova, consumate integral pe 14 iunie 2007. Eforturile autorităților române rămân fără răspuns.
MAE anunță găsirea unei soluții de finanțare, dintr-un sold nerambursat de circa 9,4 milioane de dolari din creditul acordat în 1993, iar Ministerul Finanțelor din Republica Moldova primește favorabil propunerea.
În ședința Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) din Republica Moldova din 31 iulie 2007 este anunțată destituirea președintelui CCA, Corneliu Mihalache, și numirea unui nou președinte. În cadrul aceleiași ședințe s-a decis (cu votul a cinci membri din nouă) și scoaterea la concurs a mai multor frecvențe de radio și TV, printre care și rețeaua de stat TV nr. 2 a Întreprinderii de Stat Radiocomunicații, folosită pentru retransmiterea programele TVR 1, la cererea Ministerului Dezvoltării Informaționale. În același an, pe 29 august, SRTv și SC Rețele și Cabluri SRL din Republica Moldova încheie un contract având ca obiect retransmisia prin cablu a TVR Internațional. Pe 19 septembrie, SRTv și Euro TV din Chișinău semnează un contract având ca obiect retransmiterea programelor TVR Internațional, pentru o perioadă de 12 luni.
Pe de altă parte, pe 27 septembrie, frecvența de stat nr. 2 din Republica Moldova, pe care emitea postul TVR 1, a fost acordată de CCA postului de televiziune 2 Plus.
În noiembrie 2007, SRTv atacă în instanță deciziile CCA și solicită abrogarea lor, precum și achitarea unor despăgubiri. Pe 14 februarie 2008, Curtea de Apel Chișinău consideră demersul SRTv ca fiind întemeiat. Ca urmare, admite cererea televiziunii publice de suspendare a executării celor deciziilor CCA – de scoatere la concurs a frecvenței de stat nr. 2 (atribuită anterior SRTv) și acordarea ei către o societate privată, Tele M International SRL – până la adoptarea unei hotărâri în procesul de fond. SRTv avea astfel posibilitatea să retransmită programele TVR 1 pe parcursul judecării procesului.
Pe 18 februarie, în mod surprinzător și fără a avea probe noi, Curtea Supremă de Justiție admite recursul lapidar al CCA și casează încheierea Curții de Apel Chișinău. Ulterior, Curtea de Apel Chișinău respinge acțiunea SRTv pe fond, deși, inițial admisese cererea Televiziunii Române ca fiind legală și temeinică.
Pe 10 iulie, Curtea Supremă de Justiție a Republicii Moldova respinge recursul SRTv împotriva celor două decizii ale CCA prin care s-a interzis nelegal și abuziv retransmiterea programelor TVR1 pe frecvența de stat nr. 2, pentru care TVR deținea licență valabilă până în 2011.
Pe 1 august 2008, SRTv atacă Guvernul moldovean la CEDO, după ce instanțele de judecată din Republica Moldova au respins cererea societății privind reluarea transmisiunii TVR 1 în Republica Moldova prin frecvența de stat nr. 2.
Pe 6 noiembrie, CEDO comunică faptul că a fost demarată procedura de examinare prealabilă a cererii SRTv, sub aspectul admisibilității, și că a solicitat Guvernului Republicii Moldova să prezinte explicații în scris cu privire la acest caz, până la data de 26 februarie 2009. În același timp, CEDO a transmis Guvernului României o scrisoare, prin care acesta este invitat să sprijine ca parte terță televiziunea publică în acest proces, comunicând Curții și punctul său de vedere în acest sens.
În octombrie 2009, Ministerul Justiției din Republica Moldova anunță că este gata să încheie o tranzacție de împăcare între Guvern și SRTv imediat ce părțile din acest dosar (SRTv, CCA, Ministerul Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor) vor identifica o soluție acceptabilă pentru ele.
Între 18 și 21 aprilie 2010, o delegație a TVR merge într-o vizită oficială la Chișinău pentru a discuta despre deblocarea retransmisiei programelor TVR și înființarea unui studio TVR la Chișinău.
Pe 10 noiembrie 2010, emisiunile TVR 1 sunt retransmise din nou în Republica Moldova, după o pauză de trei ani, pe frecvența postului 2 Plus. TLF M International, deținătoarea postului 2 Plus, societatea în favoarea căreia s-a retras frecvența postului românesc, în anul 2007.
Pe 12 septembrie 2013, Claudiu Săftoiu, președinte-director general al SRTv, și Lilian Apostol, agent guvernamental al Republicii Moldova, au semnat Acordul de soluționare amiabilă a Cererii nr. 36398/08, depusă de TVR împotriva Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pe 1 august 2008.