TVR va negocia cu Romtelecom difuzarea Jocurilor Olimpice și a Campionatului Mondial de Fotbal

Publicat: 18 06. 2012, 17:47
Actualizat: 25 06. 2013, 15:19

Comitetul Director al TVR a stabilit luni, la solicitarea directorului general interimar Radu Călin Cristea, o comisie care va negocia cu Romtelecom condițiile în care cele două instituții vor difuza competiții sportive ca Jocurile Olimpice din 2012 și Campionatul Mondial de Fotbal din 2014.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, comisia Televiziunii Române va negocia cu compania Romtelecom condițiile în care cele două instituții vor difuza competițiile sportive care fac obiectul acordului cadru încheiat între TVR și Romtelecom în data de 14 noiembrie 2011. Printre acestea se numără Jocurile Olimpice din 2012 și Campionatul Mondial de Fotbal din 2014.

Din comisia TVR fac parte: Titi Dincă (director Direcția Artistică și Producție, membru al Comitetului Director), Marius Sandu (șef Serviciu Juridic), Laurențiu Oprea (șef Serviciu drepturi de autor), Mihnea Ionescu (producător rtv știri – coordonator Știri Sportive), Marius Mitran (Departamentul Sport), Marian Olaianos (Departamentul Sport), Constantin Rostoțchi (consilier în economie generală la Direcția Strategie Programe).

Sâmbătă, Televiziunea Română a anunțat, într-un alt comunicat remis MEDIAFAX, că va transmite în direct toate meciurile din cadrul Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2012, oferind Romtelecom dreptul de a transmite simultan aceste meciuri, începând de sâmbătă.

Conducerile TVR și Romtelecom au discutat, sâmbătă, posibilitatea deblocării pe cale amiabilă a situației create ca urmare a notificării emise de Televiziunea Română în data de 15 iunie către societatea care deține televiziunea Dolce Sport. De asemenea, „Romtelecom s-a angajat să achite toate facturile emise de TVR în temeiul acordului de sublicențiere în data de 18 iunie 2012, ora 18.00”, se mai spunea în comunicat.

TVR și Romtelecom au ajuns la o înțelegere după ce Radu Călin Cristea, directorul general interimar al Televiziunii Române, a anunțat, vineri, într-o conferință de presă, că televiziunea publică a notificat Romtelecom să nu mai difuzeze meciuri din cadrul EURO 2012, întrucât societatea nu a respectat acordul cadru privind sublicențierea drepturilor de transmisie pe Dolce Sport.

În notificarea transmisă de Societatea Română de Televiziune (SRTv) pe 15 iunie către Romtelecom se spune că acordul cadru privind sublicențierea unor drepturi media de transmisiune televizată încheiat pe 8 noiembrie 2011 nu a fost respectat de Romtelecom.

În mod concret, TVR aducea la cunoștința Romtelecom că termenele de plată prevăzute au fost depășite, nefiind respectate obligațiile asumate de societate. Astfel, suma de 500.000 de euro, plus TVA, scadentă la 15 aprilie 2012, a fost achitată printr-un ordin de plată din 2 mai, scadența fiind depășită cu 17 zile. De asemenea, suma de 550.000 de euro, plus TVA, scadentă la 10 iunie, nu a fost achitată până în momentul emiterii notificării citate.

Radu Călin Cristea a precizat că SRTv are dreptul de a invoca excepția de neexecutare a acordului cadru și de a interzice Romtelecom difuzarea competițiilor sportive ulterioare scadenței neachitate.

El a precizat că este „în pâine” de miercuri, ca director general interimar al TVR, și a încercat să lupte pe mai multe fronturi. „Sunt foarte multe. Primul dintre ele a fost acest contract cu Romtelecom-ul, recte cu Dolce TV, pentru că mi s-a părut și mie destul de rușinos, chiar dacă nu aveam cum moralmente să-mi asum eu această situație, ca milioanele de români care sunt plătitori de taxă TV să fie puși în imposibilitatea de a urmări în direct toate meciurile de la Campionatul European de Fotbal din Polonia și Ucraina”, a spus Cristea.

Radu Călin Cristea a spus că notificarea transmisă Romtelecom vizează doar EURO 2012, nu și Jocurile Olimpice de la Londra și Campionatul Mondial din 2014, ale căror drepturi de difuzare au fost de asemenea sublicențiate de TVR către Dolce Sport.

Cristea nu a făcut publică valoarea contractului încheiat între TVR și Romtelecom.

De cealaltă parte, Romtelecom a transmis, într-un comunicat remis vineri seară MEDIAFAX, că TVR nu are dreptul legal de a interzice Dolce Sport difuzarea meciurilor din cadrul EURO 2012, precizând că decizia Televiziunii Române de a interzice difuzarea competițiilor este abuzivă. Totuși, Romtelecom și-a arătat disponibilitatea de a renegocia contractul cu televiziunea publică.

„Factura pentru suma de 550.000 euro fără TVA (cu scadență în data de 10 iunie 2012) la care se face referire în notificarea transmisă de TVR nu a fost achitată până în prezent de Romtelecom deoarece factura corectă, aferentă sumei, a parvenit companiei în după-amiaza zilei de astăzi, 15 iunie 2012. Menționăm că, anterior, TVR a trimis către Romtelecom o factură greșită pentru suma sus-menționată. În acest context, Romtelecom a fost nevoită să solicite refacerea facturii, care, în forma ei corectă, a parvenit companiei abia astăzi, după cum am menționat mai sus”, a spus Romtelecom.

În ceea ce privește a doua sumă menționată de TVR, cea în valoare de 500.000 euro, fără TVA, „aceasta a fost achitată de Romtelecom, fără a primi niciun fel de obiecții sau nemulțumiri din partea TVR”, afirmă Romtelecom. Potrivit companiei de telecomunicații, conform contractului, „TVR poate solicita doar penalități de întârziere pentru cele 17 zile”. „Este important de menționat că această sumă reprezenta o plată în avans pentru transmiterea competițiilor din cadrul Jocurilor Olimpice de la Londra, din luna iulie”, a mai spus Romtelecom.

Pe de altă parte, Cristian Nițulescu, membru în Consiliul de Administrație demis al Televiziunii Române, a declarat pentru ProSport că TVR a cedat o parte din drepturile de difuzare a meciurilor de la EURO 2012 către Dolce Sport pentru o sumă de 3 milioane de euro.

Alexandru Lăzescu – care a fost demis pe 12 iunie de Parlament – a declarat la audierile din Comisiile de Cultură că nu a făcut „cu bucurie” sublicențierea drepturilor de retransmisie a meciurilor pentru EURO 2012 către Dolce Sport. „Am avut discuții cu principalii posibili interesați, până la urmă, oferta a fost aleasă pe considerente strict de interes pentru televiziunea publică”, a spus el.

Televiziunea Română are datorii acumulate – din 2005 până la sfârșitul lui 2011 – către bugetul de stat în valoare de 272.699.000 lei. Din cauza acestor datorii, pe 22 mai, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a blocat în totalitate conturile operaționale ale Televiziunii Române.

În 12 iunie, Consiliul de Administrație al TVR, în frunte cu Alexandru Lăzescu, a fost demis de Parlament, care a respins raportul de activitate al televiziunii pe anul 2011. În funcția de director general interimar al TVR a fost numit Radu Călin Cristea.