Uber, acuzată în România de evaziune fiscală de 9-10 milioane de euro pe lună. Reacția conducerii de la București

Uber, acuzată în România de evaziune fiscală de 9-10 milioane de euro pe lună. Reacția conducerii de la București

„Activitatea aplicației Uber este de tip ilicit pe piața transporturilor din Municipiul București. Uber-ul este, la acest moment, o activitate neautorizată, nelegală și care încalcă atât legea taximetriei, cât și hotărârea de Consiliu General al Muncipiului București care reglementează activitatea de taxi în Municipiul București”, a declarat pentru MEDIAFAX viceprimarul general al Muncipiului București, Aurelian Bădulescu.

Reprezentantul Primăriei Municipiului București susține că utilizatorii aplicațiilor de transport, precum Uber, nu sunt în siguranță. „Atrag atenția cetățenilor Municipiului București că nu se află în siguranță atunci când călătoresc cu un astfel de serviciu”, a precizat oficialul.

Mai mult, viceprimarul avertizează că aplicațiile precum Uber sunt răspunzătoare de o evaziune fiscală de 9-10 milioane de euro lunar. „Aceștia (n.r. aplicațiile de transport) produc la nivelul României o evaziune fiscală lunară de cel puțin 9-10 milioane de euro”, susține Aurelian Bădulescu.

Potrivit viceprimarului, Autoritatea de Ordine Publică a Municipiului București (ATOP) se întâlnește miercuri, la sesizarea Autorității Națioanale de Ordine Publică a României, pentru a discuta problema legată de Uber.

„Mâine (n.r. miercuri), după ce vom avea aceste discuții, se vor stabili în interiorul ATOP recomandările pe care trebuie să le pună în aplicare Poliția Națională și Poliția Locală a Muncipiului București împreună cu Direcția Control din Primăria Municipiului București”, a mai spus viceprimarul general al Municipiului București.

La finalul lunii noiembrie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a demarat un proces prin care va decide dacă Uber este o companie de transport sau un serviciu digital. Potrivit reprezentanților Uber, în perioada aprilie-mai este așteptată o decizie a instituției.

În România, transportatorii rutieri și taximetriștii susțin că Uber este un serviciu care le face concurență neloială.

În Portugalia, o asociație a taximetriștilor a organizat mai multe proteste în 2016. În plus, după ce o Curte de Justiție din Portugalia a răsturnat în iunie 2016 decizia anterioară care interzicea Uber în Portugalia, premierul Antonio Costa a spus că vrea să reglementeze serviciul care se bazează pe aplicație, introducând un training pentru șoferi, mai scurt decât cel pentru taximetriști și obligându-i să plătească asigurare pentru pasageri, potrivit Reuters.

Nicoleta Schroeder, managerul general al Uber România, susține că Uber este un serviciu nedefinit, dar compania își dorește o reglementare atractivă pentru fiecare utilizator. În schimb, viceprimarul Muncipiului București, Aurelian Bădulescu, susține că Uber este „nelegală și neautorizată”.

„Nu cred că este un secret că astăzi Uber este un serviciu nedefinit. Noi suntem primii care vrem acest lucru, vrem să fie definit, însă, în același timp, este un serviciu extrem de nou”, a spus Nicoleta Schroeder, managerul general al Uber România, marți, în cadrul unei conferințe de presă.

„Dacă ne uităm la ultimul an, vedem lucruri clare care s-au întâmplat pentru reglementare. În primul rând, este o discuție la nivelul Uniunii Europene. Astăzi avem un set de recomandări clare către statele membre prin care Uniunea Europeană le spune să își adapteze legile, să îi contorizeze pe cei noi, precum Uber. Avem o serie de țări care deja au început să facă asta, chiar din Europa; vorbim de Portugalia, țările baltice, Finlanda”, a explicat managerul general al Uber în România.

Potrivit reprezentantei Uber, ar putea dura mai mulți ani până când legislația va fi actualizată.

„Însă e normal, până la un anumit punct, ca inovația să preceadă legislația. Acest lucru s-a întâmplat peste tot. Uber este un serviciu nou. Dacă ne uităm la celelalte țări, Statele Unite ar fi un exemplu, de obicei durează câțiva ani până când legislația este adusă la zi, dar pentru noi acesta este unul din obiectivele principale”, a precizat Schroeder.

Prin legislație, Uber dorește o reglementare care să le permită utilizatorilor să lucreze un număr de ore săptămânal, „o reglementare care să fie atractivă pentru fiecare om care vrea să facă asta câteva ore pe săptămână, să nu fie un job full time, să nu fie o carieră”, a completat managerul general.

În ceea ce privește reglementările de transport în România, Schroeder a menționat că Uber nu se încadrează nici în legislația de taximetrie, nici în legislația transportului public.

„Ei (n.r. șoferii) nu au astăzi nicio licență de transport, tocmai pentru că, dacă ne uităm la cele două legi care reglementează transportul în România, avem, pe de-o parte taximetria, unde noi nu ne încadrăm, nu avem mașini, pe de altă transportul public, unde Uber nu se încadrează, pentru că este o aplicație închisă”, a precizat acesta.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Banii vor fi virați direct pe cardurile românilor! Guvernul a aprobat măsura joi, 21 noiembrie
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri