Prima pagină » Știri » Uciderea unui profesor din Franța: Tatăl unui elev „a făcut schimb de mesaje cu ucigașul”

Uciderea unui profesor din Franța: Tatăl unui elev „a făcut schimb de mesaje cu ucigașul”

Uciderea unui profesor din Franța: Tatăl unui elev „a făcut schimb de mesaje cu ucigașul”

Franța a ordonat marți închiderea temporară a unei moschei în afara Parisului ca parte a unei represiuni împotriva persoanelor suspectate de incitare la ură, după uciderea unui profesor care și-a expus caricaturile  referitoare la profetul Mahomed.

Marea Moschee din Pantin, într-o suburbie cu venituri reduse din periferia nord-estică a Capitalei, a distribuit un videoclip pe pagina sa de Facebook înainte de atacul care a dat naștere urii împotriva profesorului de istorie Samuel Paty.

Poliția a transmis notificările privind ordinul de închidere în afara moscheii, deoarece autoritățile au promis un răspuns dur împotriva diseminatorilor de mesaje de ură, predicatorilor de predici controversate și străini care cred că reprezintă o amenințare la adresa securității Franței.

Ordinul de șase luni a fost „în scopul exclusiv de prevenire a actelor de terorism”, se arată în avizul emis de șeful departamentului Seine-Saint-Denis.

Decapitarea lui Paty a șocat lumea

Decapitarea lui Paty, un funcționar public, pentru utilizarea satirei religioase pentru a explora împreună cu studenții dezbaterea din jurul libertății de exprimare a șocat lumea.

Crima a avut loc la câteva săptămâni după ce președintele Emmanuel Macron și-a exprimat îngrijorarea cu privire la ceea ce el numește „separatism islamist”.

Într-un discurs la începutul acestei luni, Macron a spus „Islamul este o religie aflată în criză în toată lumea astăzi, nu vedem asta doar în țara noastră” – comentarii care au dus la o reacție negativă din partea musulmanilor lumii, care au susținut că este rătăcind spre extrema dreaptă.

Relația fragilă a Franței cu minoritatea sa musulmană, cea mai mare din Europa, se află la punctul de rupere.

Ministrul de Interne, Gerald Darmanin, a declarat săptămâna aceasta că Franța se confruntă cu un „dușman din interior”.

Între timp, există îngrijorări crescânde privind pedepsele colective în ceea ce privește răspunsul Franței la uciderea de vineri.

Darmanin, într-o postare pe Twitter, a amenințat că va închide Colectivul împotriva islamofobiei din Franța, un grup anti-rasist al societății civile, provocând îngrijorări din partea activiștilor.

„Suntem îngrijorați de presiunile politice, la cel mai înalt nivel al guvernului francez, și de campania de intimidare care vizează o organizație pentru drepturile omului a cărei activitate este de a aborda discriminarea și crimele de ură împotriva cetățenilor musulmani”, a declarat rețeaua europeană împotriva rasismului.

Rectorul Marii Moschei din Pantin, M’hammed Henniche, și-a exprimat regretul în acest weekend că a distribuit videoclipul pe rețelele de socializare, după ce a apărut că Paty devenise victima unei campanii vicioase de intimidare online chiar înainte de a fi ucis.

Tatăl unui elev acuzat că a lansat o campanie online împotriva lui Samuel Paty, profesorul decapitat în Franța, a trimis mesaje criminalului înainte de atac, relatează presa franceză.

Paty, care a fost ucis vineri, le arătase elevilor săi desene animate controversate ale profetului Mahomed.

În videoclip, tatăl musulman al unuia dintre elevii lui Paty a spus că profesorul de istorie a ales elevii musulmani și le-a cerut să părăsească clasa înainte de a arăta desene animate. El l-a numit pe Paty un ”tâlhar” și a spus că vrea ca profesorul să fie înlăturat.

Henniche a declarat pentru Agence France Presse că a distribuit videoclipul, filmat de tatăl unui elev de la școala lui Paty, nu pentru a susține plângerea, dar din îngrijorarea pentru copiii musulmani.

Tatăl studentului este acum în custodia poliției.

„Nu există loc pentru violență în religia noastră”, a transmis moscheea într-un comunicat publicat pe Facebook luni. „Condamnăm cu tărie această sălbăticie”.

Zeci de mii de oameni au participat duminică la mitinguri din toată țara pentru a-l onora și a apăra libertatea de exprimare.

Citește și