Prima pagină » Știri » UCPR a cerut sistarea importurilor de carne de pasăre și de ouă cu patru zile în urmă. Gripa aviară se poate răspândi foarte ușor

UCPR a cerut sistarea importurilor de carne de pasăre și de ouă cu patru zile în urmă. Gripa aviară se poate răspândi foarte ușor

UCPR a cerut sistarea importurilor de carne de pasăre și de ouă cu patru zile în urmă. Gripa aviară se poate răspândi foarte ușor
Încă de acum patru zile, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) a solicitat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), respectiv Autorității Naționale Sanitare Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) să fie sistate temporar importurile de carne de pasăre și de ouă din Polonia, ca urmare a apariției unui focar de influență aviară înalt patogenă (H5N8) transmisibilă la om.

Efortul este dublat de inițiativa ACEBOP care solicită și ea autorităților de la București să suspende achizițiile de carne și de ouă din statul vecin, precum și întărirea controlului la destinație al produselor deja intrate și aflate în depozitele din România, pentru a reduce spre zero riscul pentru consumator și retragerea lor de pe piață.

„Un procent de 25% din carnea de pasăre și până la 80 la sută din ouă sunt provenite din achiziții intracomunitare sunt din Polonia. Încă din 2005, influența aviară evoluează pe teritoriul polonez, dar cu fluctuații. Focarul se manifestă în prezent pe un areal destul de restrâns, dar se poate răspândi destul de ușor. Este o boală care se răspândește destul de rapid. Încă de acum patru zile, UCPR a solicitat către MADR și ANSVSA sistarea temporară a importurilor de carne și de ouă din Polonia. Din datele pe care le dețin, România importă săptămânal 300 de tone de carne de pasăre”, a declarat pentru Gândul.info, Ionel Arion, președintele Pro Agro.

Potrivit unei informări transmise de Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP), în urmă cu patru zile, Polonia a notificat la OIE primul caz de influență aviară înalt patogenă din acest an, stat care nu a mai înregistrat focare din 2017.

„În numai trei zile, virusul s-a extins, fiind afectate trei ferme pe o rază de 3 km, cu aproximativ 400.000 capete”, se menționează în documentul ACEBOP. „În procent de risc, România este prima pe listă, datorită cantităților de sute de tone intrate săptămânal în țară și sute de mii de ouă”.

Nu demult, Andrzej Danielak, președintele Asociației Poloneze a Crescătorilor și Producătorilor de Păsări, citat de Reuters, a declarat că H5N8 ar fi afectat trei ferme, cu până la 350.000 de păsări expuse riscului, pe o rază de trei kilometri.

„Serviciile veterinare implementează procedurile de eradicare a virusului în această situație”, transmiteau autoritățile locale din regiunea Lubartowski printr-un comunicat de presă.

Autoritățile poloneze au informat că au avut loc reuniuni de criză, în timp ce postul de televiziune polonez Polsat a arătat mașini ale poliției care blocau un drum din zonă.

Gripa aviară a fost detectată în fermele de curcani din estul Poloniei, au anunțat miercuri, 1 ianuarie 2020, autoritățile de la Varșovia.

 

Autor

Citește și