Prima pagină » Știri » Ucraina acordă creditorilor câteva săptămâni pentru a accepta un acord de restructurare a datoriilor. Care a fost reacția creditorilor

Ucraina acordă creditorilor câteva săptămâni pentru a accepta un acord de restructurare a datoriilor. Care a fost reacția creditorilor

Ucraina acordă creditorilor câteva săptămâni pentru a accepta un acord de restructurare a datoriilor. Care a fost reacția creditorilor
Ucraina acordă creditorilor câteva săptămâni pentru a accepta un acord de restructurare a datoriilor. Care a fost reacția creditorilor

Oferta implică o reducere de 40% a valorii nominale a obligațiunilor suverane, a spus sursa.

Obligațiuni ucrainene în valoare de 1,25 miliarde de dolari, cu scadența în 2023, au înregistrat în această săptămână cea mai slabă evoluție după luna martie, pe fondul dificultăților Guvernului de a încheia un acord cu creditorii care insistă că evitarea reevaluării valorii titlurilor este cea mai bună soluție pentru a nu îndepărta investitorii în viitor.

Avertismentul referitor la moratoriu este destul de credibil. Să sperăm că acest fapt va accelera procesul de restructurareȚ, a declarat Giuliano Palumbo, manager de fonduri la Milano.

FMI a înrăutățit prognoza referitoare la contracția din acest an a economiei Ucrainei de la 5,5% la 9%, iar autoritățile ucrainene trebuie să convingă în acest context deținătorii de obligațiuni, inclusiv cel mai mare dintre aceștia, fondul Franklin Templeton, să accepte restructurarea datoriilor Ucrainei, care a intrat în recesiune profundă din cauza conflictului cu separatiști din estul țării.

Ministrul de Finanțe Natalie Jaresko nu a specificat vineri cu cât ar urma să fie redusă valoarea obligațiunilor, dar a precizat că oferta include o revizuire substanțială, reduceri ale dobânzilor și prelungirea maturităților.

Guvernul intenționează să onoreze plata unor dobânzi Rusiei, al doilea mare creditor al țării, pe 22 iunie, a precizat Jaresko.

Autoritățile ucrainene mai propun un instrument de creștere a valorii obligațiunilor, aplicabil dacă situația economică a țării se va îmbunătăți semnificativ, depășind estimările incluse în programul de 17,5 miliarde de dolari convenit cu FMI.

Obiectivele prevăzute în programul Ucrainei cu FMI includ economii de 15,3 miliarde de dolari la plata datoriilor externe scadente în următorii patru ani și reducerea ponderii datoriilor la 71% din PIB până în 2020.

Un grup format din patru creditori ai țării, care dețin obligațiuni ucrainene în valoare de 8,9 miliarde de dolari, insistă că obiectivele acordului cu FMI pot fi realizate cu un acord care ar include reducerea dobânzilor și prelungirea maturităților, nu și reevaluarea în scădere a valorii obligațiunilor.

Jaresko a explicat că propunerea creditorilor nu poate fi acceptată întrucât ar necesita folosirea a 8 miliarde de dolari din rezerva valutară pentru plata unor datorii.

Reprezentanți ai Ucrainei, FMI și ai creditorilor urmează să se întâlnească la Washington săptămâna viitoare.

Citește și