Ucraina și Rusia au ajuns la un acord de principiu în conflictul pe tema gazelor – UPDATE

Publicat: 15 02. 2012, 11:56
Actualizat: 04 03. 2012, 22:50
Ucraina și Rusia au ajuns marți la un acord de principiu în conflictul pe tema gazelor, au anunțat președintele ucrainean și cel rus, Viktor Iușcenko și Vladimir Putin, citați de AFP.

Ucraina și Rusia au ajuns marți la un acord de principiu în conflictul pe tema gazelor, au anunțat președintele ucrainean și cel rus, Viktor Iușcenko și Vladimir Putin, citați de AFP. Acest conflict risca să ducă la o reducere a volumului de gaze livrate de Rusia Kievului.

"Am înțeles că Ucraina își va onora datoria (față de Gazprom) în următoarele zile. Am convenit asupra principiilor de cooperare, pentru 2008 și pentru următorii ani. Astăzi sau mâine, aceste acorduri vor fi menționate pe hârtie", a declarat Putin, într-o conferință de presă comună cu Iușcenko. Putin i-a cerut anterior omologului său ucrainean Viktor Iușcenko să își respecte contractele energetice, considerându-le un "factor important" pentru "securitatea energetică" a Europei.

Negocierile s-au desfășurat la Moscova în vederea evitării unei reduceri a livrărilor de gaz de către Gazprom spre Ucraina. Ultimatumul companiei ruse în acest sens a expirat marți la ora 18.00 (17.00 ora României).
"În pofida unor probleme dificile, vom găsi o metodă de a reuși", a dat asigurări Putin. "Avem intenția fermă de a soluționa problemele", declarase la rândul său Iușcenko. "În relațiile noastre, nu există probleme de nerezolvat", a adăugat el.