„Noi nu excludem ca Parlamentul să dezbată astfel de speță, dar o asumare a răspunderii și o ordonanță de urgență, atunci când îți asumi un acord politic, când o faci nu este normală și nu este binevenită. Pe de altă parte, dacă va fi o asumare de răspundere, atunci democrația spune foarte clar și sistemul parlamentar, la o asumare de răspundere răspunsul e o moțiune de cenzură”, a declarat Attila Korodi, vineri, la Antena 3.
Chestionat dacă UDMR ar susține o moțiune de cenzură și dacă Executivul își va asuma răspunderea pe desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor în Justiție sau modificare OUG 114, Atttila Korodi a spus că nu au exista discuții în acest sens la grupul deputaților Uniunii.
„Nu au fost discuții în cadrul grupului, dar pentru că noi avem un acord scris pe această temă e cumva și normal ca reacția noastră să fie fermă și echivocă când vorbim de modificarea sistemului alegerilor înainte de un an de zile. Este neconstituțională o astfel de decizie. Deja avem o decizie a CCR din 2012 pe această speță. De aceea vom utiliza toate instrumentele democratice ca să blocăm, pentru că nu este normal să decizi neconstituțional numai de dragul deciziilor. Dar acesta nu e un avertisment. Este o reacție la o situație care probabil nu se va întâmpla. Și probabil nu se va întâmpla, pentru că indiferent de discuțiile pe care le văd în spațiul public nu cred că PNL va face un pas împotriva unor angajamente scrise”, a explicat Korodi.
Întrebat dacă liberalii își vor dori dărâmarea Guvernului pentru a obține alegeri anticipate și atunci ați vota această moțiune de cenzură, liderul deputaților UDMR a replicat: „E o decizie a PNL. Noi spunem următorul lucru: alegeri anticipate efectiv greu pot să fie făcute, organizate. Dacă se întâmplă, UDMR nu are nicio problemă cu alegerile anticipate. Noi avem o problemă cu schimbarea sistemului alegerilor înainte cu un an de zile, pentru că aici deja este un domeniu neconstituțional și nu este normal să susținem așa ceva”.
Guvernul Orban nu exclude asumarea răspunderii pentru a reglementa revenirea la alegerea primarilor în două tururi.
Klaus Iohannis a declarat, joi, că este posibilă orice variantă în reglementarea pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi, printr-o lege în Parlament, asumarea răspunderii de către Guvern, prin ordonanță de urgență.