Maghiarii s-au supărat, după de Klaus Iohannis a declarat că ungurii vor să ia Ardealul. Astfel, UDMR îi cere preşedintelui să îţi ceară scuze pentru că instigă împotriva maghiarilor.
„Klaus Iohannis, isterizat si nervos, a avut o declaraţie nedemnă pentru un preşedinte, cu un mesaj tipic PRM-ist violent şi periculos: ungurii ne iau Ardealul. Astăzi am fost martorii unui eveniment fără precendent în ultimii 30 de ani: de la microfonul Cotroceniului se dezinformează grosolan şi se instigă împotriva maghiarilor. UDMR (Uniunea Democrată Maghiară din România-n.r.) respinge ferm acest gen de discurs şi orice fel de instigare. Preşedintele trebuie să-şi ceară scuze pentru acest derapaj periculos”, a transmis Kelemen Hunor, într-un comunicat de presă, citat de Mediafax.
Klaus Iohannis a ieşit, miercuri, cu o declaraţie dură la adresa PSD, în contextul proiectului privind autonomia Ţinutului Secuiesc, care a trecut de Camera Deputaţilor fără dezbatere sau vot.
Șeful statului a anunţat că ungurii vor să ia Ardealul şi că PSD ar avea o înţelegere cu Viktor Orban în acest sens.
„Este incredibil ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD-ului a ajutat UDMR-ul să treacă prin Camera Deputaţilor o lege prin care dă autonomie largă Ţinutului Secuiesc. În timp ce noi, eu, Guvernul, celelalte autorităţi, ne luptăm cu pandemia de coronavirus, ne luptăm pentru vieţile românilor, ca să scăpăm de această pandemie, PSD-ul, marele PSD se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor”, a declarat președintele Iohannis.
Potrivit proiectului, Ţinutul Secuiesc urma să fie compus din judeţele Covasna, Harghita precum şi „scaunul istoric Mureş”, ar fi avut un preşedinte cu mandat de patru ani. Proiectul de lege a iscat scandal în rândul politicienilor.
Ulterior, tot în cursul zilei de astăzi, Senatul a respins, în calitate de for decizional, cu majoritate de voturi, legea privind autonomia Ținutului Secuiesc. Proiectul de lege a primit 126 de voturi „împotrivă” și nouă voturi „pentru”.
Toate voturile în favoarea acestei inițiative legislative aparțin UDMR, în timp ce PNL, PSD, USR, PMP, ALDE și pro-România s-au poziționat „contra”.