UDMR i-a primit în gara din Cluj pe maghiarii care merg la Șumuleu Ciuc cu STEAGURI ale Ungariei și pogăcele

Publicat: 26 05. 2012, 02:00
Actualizat: 29 05. 2015, 16:29

Pelerinii din Ungaria care merg cu un tren special la Șumuleu Ciuc au fost întâmpinați, vineri, pe peronul Gării Cluj-Napoca, de peste 150 de persoane cu steaguri ale Ungariei și ale Ținutului Secuiesc, dar și cu pogăcele, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Trenul special, format din 11 vagoane, care a venit de la Budapesta și care se îndrepta spre Șumuleu Ciuc, a ajuns în Gara Cluj-Napoca, vineri după-amiază, cu o jumătate de oră întârziere, pelerinii fiind așteptați pe peron de peste 150 de persoane cu steaguri ale Ungariei, ale Ținutului Secuiesc, cu pogăcele pregătite de UDMR Cluj, dar și cu o plăcuță pe care scria „Cluj-Napoca – Kolozsvar – Klausenburg”.

Consilierul local Csoma Botond a declarat că UDMR Cluj a dorit să le ureze „bun venit” pelerinilor din Ungaria și să le transmită „drum bun” mai departe.

„UDMR Cluj a organizat o acțiune de primire a vizitatorilor care au venit din Ungaria cu un tren special pentru a participa la pelerinajul de la Șumuleu Ciuc. Le-am împărțit cărți poștale cu Piața Unirii din Cluj-Napoca și pogăcele cu jumări. Am vrut să le urăm bun venit, dar și drum bun mai departe. Am avut și o plăcuță cu «Cluj-Napoca – Kolozsvar – Klausenburg» pentru că am dorit să arătăm că măcar în Gara Cluj-Napoca se manifestă multiculturalismul la nivel lingvistic”, a spus Csoma.

Pelerinii din Ungaria au fost întâmpinați și de un grup de membri ai PPMT, care le-au înmânat acestora un almanah al Clujului în limba maghiară.

Unul dintre pasagerii din tren a declarat că vine pentru a patra oară pentru a participa la pelerinajul de la Șumuleu Ciuc, pe care îl consideră un eveniment important pentru maghiari.

„Cred că Ardealul este o parte a Ungariei istorice, iar aici noi ne simțim ca acasă”, a spus acesta.

O formație de muzică populară maghiară, care călătorește cu același tren special, a coborât pe peron și a interpretat cântece de la Revoluția din 1848 din Ungaria, Imnul Secuiesc și Imnul Ungariei.

În 2011, aproximativ 120.000 de persoane au participat la pelerinajul de Rusalii de pe muntele Șumuleul Mic din județul Harghita.

Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Șumuleu Ciuc este considerat drept cel mai mare din Europa Centrală și de Est și își are originea în vremuri străvechi.

În 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să impună credincioșilor din scaunele secuiești Ciuc, Gheorgheni și Casin religia unitariană. Credincioșii adunați la Șumuleu, sub conducerea preotului Istvan din Joseni, au pornit să înfrunte armata principelui. După respingerea atacului, împodobindu-și steagurile cu crengi de mesteacăn, bărbații s-au întors la Șumuleu și împreună cu ceilalți s-au rugat la Dumnezeu și la Sfânta Fecioară, exprimindu-și astfel recunoștința pentru obținerea victoriei.

În memoria acestui eveniment istoric, sute de mii de oameni din toate colțurile lumii vin anual în pelerinaj la Șumuleu Ciuc și participă la procesiunea religioasă.