Prima pagină » Știri » UDMR: Strategia MAI, ofensatoare și stigmatizantă la adresa comunității maghiare

UDMR: Strategia MAI, ofensatoare și stigmatizantă la adresa comunității maghiare

UDMR: Strategia MAI, ofensatoare și stigmatizantă la adresa comunității maghiare
UDMR consideră că strategia MAI "este ofensatoare și stigmatizantă la adresa comunității maghiare", în condițiile în care manifestările sale publice pentru autonomie, pașnice și democratice, sunt considerate periculoase, de aceeași factură cu cele rasiste, xenofobe, extremiste și intolerante.

Potrivit unei rezoluții a Grupului UDMR din Camera Deputaților transmis, miercuri, România nu poate considera ca sursă de pericol cea mai mare minoritate națională de pe teritoriul său, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Strategia MAI, lansată de curând în dezbatere publică, este ofensatoare și stigmatizantă la adresa comunității maghiare din România, enumerând manifestările sale publice cu caracter pașnic și democratic pentru autonomie drept manifestări periculoase, de aceeași factură cu cele rasiste, xenofobe, extremiste și intolerante. România nu poate considera ca sursă de pericol cea mai mare minoritate națională de pe teritoriul ei”, se arată în documentul citat.

Potrivit acestuia, grupul UDMR din Camera Deputaților respinge cu maximă fermitate această „clasificare incriminatoare, prin care aspirațiile legitime și democratice ale comunității maghiare sunt considerate surse de pericol la adresa siguranței publice”.

„O astfel de restricționare a drepturilor și libertăților noastre nu poate fi inclusă ca măsură în strategia unei țări care este de opt ani membră a Uniunii Europene”, se mai arată în document.

Reprezentanții UDMR spun că ei presupun că la baza acestei clasificări se află lipsa de informare a MAI „privind formele de autonomie existente în Europa”.

„După Revoluția din 1989, comunitatea maghiară din România și-a exprimat dorința de a obține autonomie culturală și teritorială pe cale pașnică, prin inițierea de dialog și dezbatere publică cu societatea majoritară, utilizând instrumentele democrației participative. În scopul realizării acestor obiective, niciun maghiar nu a fost și nu va reprezenta nici pe viitor vreun pericol pentru siguranța publică din România”, se mai menționează în rezoluție.

De asemenea, reprezentanții UDMR susțin că autoritățile responsabile pentru siguranța publică din România „nu pot considera o dezbatere publică pașnică sau manifestarea democratică a dezideratelor unei comunități, fie ea minoritară sau majoritară, drept un pericol sau act care trebuie combătut”.

Manifestările xenofobe care au ca scop „obținerea autonomiei unor regiuni pe criterii etnice” reprezintă o amenințare permanentă „asupra climatului de siguranță și bunăstării cetățenilor”, potrivit Strategiei Naționale de Ordine Publică 2015 – 2020, supusă dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne.

Citește și