Udrea, despre cauza Hidroelectrica în care este judecată: Speranța mea este că vor închide dosarul
This browser does not support the video element.
„Acest dosar este acela despre care doamna procuror Iorga Moraru (fost procuror DNA, n.r.) a declarat că au fost făcute presiuni asupra dânsei să mă aresteze a treia oară, presiuni făcute de către doamna Kovesi. Dânsa, de data aceea nu a mai percutat, instanța Înaltei Curți a trimis în februarie acest dosar înapoi la procurori pentru că este un dosar prost făcut, procurorii l-au retrimis la instanța de judecată, iar speranța mea este că se va întoarce la procurori și în urma unei analize serioase și, fără ranchiună, vor închide acest dosar”, a declarat Elena Udrea la Curtea de Apel București.
Întrebată cum explică faptul că procurorii o acuză de luare de mită, Elena Udrea a spus că este vorba despre „banii dați în campania din 2012 la PDL București.
„Deci nu sunt bani luați de Elena Udrea, nici măcar procurorii nu spun asta – bani dați în campania PDL București pentru alegerile locale pentru Primăria Generală și pentru primăriile de sector. Despre acești bani este vorba. Domnul avocat vă poate spune că am primit o soluție dintr un dosar disjuns de aici în care procurorii recunosc că acești bani au fost cheltuiți la partid, ceea ce în opinia noastră și conform legii de atunci, este o finanțare nelegală de partid care nu are caracter penal pentru mine că șef al organizației PDL București”, a mai spus Udrea.
Fostul ministru al Turismului a mai spus că se va implica în toate dosarele în care este implicată.
„Cred că lucrurile se schimbă în bine în justiție și cred că am șansă să mă apar direct și că argumentele mele, care sunt probate și în fapt și în drept, vor fi avute în vedere. De aceea voi participa, mă voi implica, voi participa în procesele mele, lucru pe care nu l-am făcut înainte știind că orice aș face soarta mea era pecetluită. Acum cred că am o șansă să mă apar în fața acestor acuzații care s-au formulat împotriva mea pe vremea când acuzațiile se făceau așa ușor cu un denunț”, a mai spus Udrea.
În acest dosar, Elena Udrea și jurnalistul Dan Andronic au fost trimiși în judecată în anul 2015, de către DNA, pentru fapte de corupție. Concret, Elena Udrea este acuzată de trafic de influență și spălare de bani, iar Andronic de mărturie mincinoasă.
Instanța a pus sechestru de 4,7 milioane de euro asupra bunurilor.
Elena Udrea este acuzată de trafic de influență și spălare de bani, iar Andronic de mărturie mincinoasă.
„În cursul anului 2011, inculpata Udrea Elena Gabriela a acceptat promisiunea făcută de un om de afaceri, prin intermediari, de a primi suma de 5.000.000 USD pentru a-și exercita influența asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, în vederea menținerii, în condițiile deja negociate (preț și cantitate de energie furnizată), contractele pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu SC Hidroelectrica SA. Din suma promisă, inculpata a primit, în noiembrie 2011, în scopul arătat, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, dar și o creanță de 900.000 de euro; creanța reprezenta o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terț și care era garantată cu părți sociale ale unei societăți comerciale care deținea două publicații”, arata DNA, la momentul trimiterii în judecată a celor doi.
Pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanței de 900.000 euro (care i-ar fi conferit pe cale de consecință și puterea de a influența activitatea societății cu activitate media), procurorii DNA arată că Elena Udrea a preluat creanța de la firma controlată de omul de afaceri, prin interpunerea unei alte firme paravan, aparținând unei cunoștințe.