UE: Alegerile din estul Ucrainei sunt un nou obstacol în procesul de pace

Publicat: 03 11. 2014, 02:14
Actualizat: 27 08. 2017, 11:59

„Consider alegerile desfășurate astăzi drept un nou obstacol în procesul de pace din Ucraina”, a declarat noua șefă a diplomației europene, Federica Mogherini (foto), potrivit unui comunicat.

În opinia lui Mogherini, alegerile de duminică din estul Ucrainei „încalcă litera și spiritul” acordurilor încheiate în septembrie, la Minsk, între Kiev și separatiști.

Aceste acorduri prevăd organizarea unor alegeri la începutul lui decembrie, în conformitate cu legislația din Ucraina.

Mogherini a declarat că alegerile prevăzute prin acordurile de la Minsk constituie „o cale legitimă” de a desemna autoritățile locale în aceste regiuni din estul Ucrainei.

„Îndemn toate părțile să colaboreze în vederea organizării unor astfel de alegeri”, a adăugat ea.

Alegătorii din regiunile separatiste din estul Ucrainei au votat duminică pentru a-și alege președinții și Parlamentele, pe fondul intensificării confruntărilor, într-un scrutin susținut de Moscova, dar denunțat de occidentali.

Potrivit unui exit-poll anunțat de separatiști, alegerile prezidențiale din regiunea Donețk au fost câștigate de premierul în exercițiu, Aleksandr Zaharcenko, care ar fi obținut 81,3 la sută din voturi.

Rusia a anunțat ulterior că „respectă” rezultatele alegerilor legislative și prezidențiale din regiunile separatiste din estul Ucrainei.