UE anchetează informațiile despre exporturi de armament, inclusiv din România, în Siria

UE anchetează informațiile despre exporturi de armament, inclusiv din România, în Siria
Publicat: 09/08/2016, 21:25

Maja Kocijancic, purtătorul de cuvânt al Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe Federica Mogherini, a declarat marți seară că Serviciul European pentru Activități Externe (SEAE) „este foarte activ în acest domeniu”.

„Verificăm informațiile cuprinse în raportul publicat” de Rețeaua de Investigații Jurnalistice din Balcani (Balkan Investigative Reporting Network, BIRN) și de Proiectul de Monitorizare a Infracționalității Organizate și Corupției (Organised Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP).

„SEAE colectează deja informații despre armamentul descoperit în Siria și Irak”, a precizat Maja Kocijancic pentru site-ul BIRN.eu.com.

Un alt funcționar european a confirmat, sub protecția anonimatului, că datele raportului despre exporturile de armament sunt verificate. „Suntem la curent cu informațiile din raport și le verificăm”, a declarat sursa europeană pentru agenția rusă Sputnik.

Statele membre ale Uniunii Europene și cele candidate la aderare pot autoriza exporturi de armament abia după ce se asigură că nu există riscul ajungerii armelor la organizații teroriste.

Țări est-europene, inclusiv România, au aprobat vânzări de armament de peste un miliard de euro, în ultimii patru ani, spre țări din Orientul Mijlociu care alimentează cu arme grupări implicate în războiul civil din Siria, inclusiv rețeaua SI, arată un raport elaborat de organizațiile BIRN și OCCRP publicat la sfârșitul lunii iulie.

Mii de arme automate de tip AK-47, obuze de mortieră, lansatoare de rachetă, sisteme antitanc și sisteme de artilerie sunt exportate din estul și sud-estul Europei în țări din Orientul Mijlociu care se învecinează cu Siria. Există suspiciuni că cele mai multe dintre armele exportate au ca destinație finală Siria, alimentând războiul civil izbucnit acum cinci ani, relevă raportul elaborat de Rețeaua de Investigații Jurnalistice din Balcani (Balkan Investigative Reporting Network, BIRN) și de Proiectul de Monitorizare a Infracționalității Organizate și Corupției (Organised Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP). Date despre exporturi de armament, rapoarte ONU și contracte demonstrează că armament în valoare de 1,2 miliarde de euro a fost exportat, începând din anul 2012, din România, Bulgaria, Bosnia-Herțegovina, Croația, Cehia, Muntenegru, Slovacia și Serbia, precizează documentul.

„Începând din anul 2012, opt țări central și est-europene au exportat armament și muniție în valoare de cel puțin 1,2 miliarde de euro spre patru țări din Orientul Mijlociu care aprovizionează cu arme conflictele din Siria și Yemen. Investigația efectuată de BIRN și OCCRP relevă că unele arme au ajuns la grupuri ale opoziției siriene susținute de Occident, dar că altele sunt folosite de combatanți islamiști, inclusiv de rețeaua teroristă Stat Islamic”, precizează raportul.

Conform concluziilor investigației, România ar fi exportat în Orientul Mijlociu, în ultimii patru ani, armament în valoare de 81 de milioane de euro.

Croația a avut exporturi de armament de 302 milioane de euro, Cehia de 240 de milioane, Serbia de 194 de milioane, iar Slovacia de 192 de milioane de euro. Exporturile Bulgariei au fost la nivelul de 122 de milioane de euro, ale Bosniei-Herțegovina de 72 de milioane, iar ale Muntenegrului de 3 milioane. Principalii importatori, probabil intermediari, au fost Arabia Saudită (arme în valoare de 829 de milioane de euro), Iordania (155 de milioane de euro), Emiratele Arabe Unite (135 de milioane de euro) și Turcia (87 de milioane de euro).

Arme de tipul celor exportate sunt utilizate de Armata Siriană Liberă (ASL), un grup al opoziției siriene susținut de Occident, dar și de grupări islamiste precum Ansar al-Sham, Frontul al-Nusra (filiala siriană a rețelei Al-Qaida), organizația teroristă Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Levant), miliții subordonate regimului Bashar al-Assad și insurgenți sunniți din Yemen.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant). Bilanțul conflictului depășește 270.000 de morți. Războiul civil din Yemen a izbucnit în 2015, între două facțiuni ale administrației de la Sanaa. Cel puțin 6.500 de persoane au murit în conflict.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Autopsia Mariei Campai, ucisă de un tânăr de 17 ani din Italia, i-a uluit total...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
„Azi dimineață m-am trezit cu un mesaj”. Capcana întinsă cu dibăcie de hackeri care îi...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Două femei care căutau de mâncare au fost ucise de un fermier și date la...
Explozie apocaliptică în Ucraina. Bloggerii militari ruși spun că este „tatăl tuturor bombelor”
Presupusul iubit al Simonei Halep cere statului român banii pe 40 de apartamente! Dorin Mateiu...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
Carnea de porc se scumpește deja: prețurile ating apogeul de Crăciun. Cât costă muşchiuleţul de...
Cioban omorât în bătaie de patronul stânei la care lucra! Ucigașul din Buzău și-a lovit...
Cine este bărbatul care și-a pierdut viața în accidentul de pe A1. Era șofer de...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Ultimele sondaje pentru cursa de la Casa Albă: Cine conduce la nivel naţional
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Cutremur în tenis! Simona Halep a anunțat chiar azi, 2 octombrie
Revenire de senzație în TV. Dan Diaconescu reînvie OTV-ul
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
În această seară, de la ora 20:00, premiera serialului „Inimă rebelă”, la Kanal D –...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
România, prezentă la „World Robot Olympiad Open Championship”! Ce rezultate au obținut echipele de robotică?