UE ar putea suspenda taxele vamale pentru importurile de cereale

Publicat: 15 02. 2012, 10:30
Actualizat: 10 06. 2012, 00:41
Uniunea Europeană ar putea suspenda taxele vamale aplicate importurilor de cereale, în restul anului comercial 2007/2008, pentru a asigura oferta pe piață și tempera creșterea prețurilor, transmite Reuters.

 

Uniunea Europeană ar putea suspenda taxele vamale aplicate importurilor de cereale, în restul anului comercial 2007/2008, pentru a asigura oferta pe piață și tempera creșterea prețurilor, transmite Reuters. Comisarul pentru Agricultură Mariann Fischer Boel va face propunerea în următoarele câteva zile, iar aceasta ar urma să fie valabilă până la 30 iunie 2008 sau până când condițiile de pe piață vor justifica reintroducerea taxelor. 

Boel a precizat că este vorba de suspendarea, nu de abolirea taxelor, care vor fi reintroduse atunci când situația de pe piață va permite acest lucru. Prețurile cerealelor pe piețele internaționale au crescut semnificativ în ultimele câteva luni, iar cotația grâului moale s-a dublat, față de nivelul din luna aprilie.

Creșterea cotațiilor a avut un impact negativ asupra crescătorilor de animale și a generat temeri privind inflația prețurilor alimentelor.

În Uniunea Europeană, este anticipată o recoltă de cereale sub nivelul de anul trecut, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile. Taxele vamale aplicate importurilor de cereale se află la un nivel scăzut, și se aplică în cazul anumitor sortimente, pentru a menține echilibrul pieței, au explicat oficiali europeni.

Potrivit acordurilor internaționale, UE poate aplica taxe vamale pentru toate cerealele, conform acordurilor din cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC). Uniunea aplică taxe vamale variabile în cazul importurilor de grâu de calitate superioară, grâu dur, secară, porumb și sorg, care nu pot depăși taxele stabilite de OMC. Pentru grâul dur, grâul moale de calitate superioară, secară și sorg, taxele vamale sunt în prezent la nivelul zero. De la jumătatea lunii septembrie, taxa vamală pentru porumb a fost stabilită la 1,93 de euro pe tonă și a variat timp de mai multe luni, pe fondul volatilității pieței americane a cerealelor.

Miniștrii Agriculturii vor discuta, probabil, propunerea lui Boel la viitoarea reuniune programată în luna octombrie.Â