Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție prin care cere Comisiei Europene să să propună suspendarea exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii americani care călătoresc în UE, în condițiile în care România, Croația, Cipru și Bulgaria nu beneficiază de scutirea de viză pentru Statele Unite. Șeful Comisiei pentru libertăți civile din cadrul PE, Juan Fernando López Aguilar, arată că Mecanismul de reciprocitate inițiază această procedură, cu termene și acțiuni precise.
Parlamentul European a adoptat joi cu 376 voturi pentru, 269 împotrivă și 43 abțineri o rezoluție prin care îndeamnă Comisia să prezinte un act juridic ce prevede suspendarea pentru o perioadă de douăsprezece luni a exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA, după cum este stabilit în așa-numitul mecanism de reciprocitate, potrivit unui comunicat de presă al PE.
Cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români au încă nevoie de viză pentru a intra în SUA
Comisia este obligată să propună suspendarea exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA; atât PE, cât și Consiliul o pot bloca.
„Obiectivul acestui mecanism este de a asigura că cetățenii UE sunt supuși acelorași condiții atunci când călătoresc într-o țară terță ca cetățenii acelei țări terțe atunci când călătoresc în UE. Mecanismul de reciprocitate inițiază această procedură, cu termene și acțiuni precise care trebuie întreprinse în vederea încheierii unei situații de non-reciprocitate, în momentul în care o astfel de situație este notificată de către un stat membru către Comisie. Notificările făcute de cinci state membre au fost publicate de Comisie la 12 Aprilie 2014”, arată Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spania), președintele Comisiei pentru libertăți civile și raportor.
Mecanismul prevede, după pași intermediari, că „dacă țara terță nu a ridicat obligația de viză în termen de 24 de luni de la data publicării notificărilor, Regulamentul impune Comisiei să adopte un act delegat care să suspende temporar pentru 12 luni de exonerare de viză pentru cetățenii țării terțe respective”, adaugă șeful comisiei LIBE.
Actul juridic care reintroduce obligația de a deține viză pentru resortisanții SUA ar fi trebuit depus cu mai mult de patru ani în urmă, mai spune șeful LIBE din cadrul PE.
Cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români sunt în continuare obligați să dețină viză pentru a intra în SUA, în timp ce toți ceilalți cetățeni ai UE sunt exonerați de această obligație pentru șederile de scurtă durată (maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile), la fel ca si cetățenii americani atunci când vizitează Uniunea Europeană.
În conformitate cu legislația UE, în cazul în care o țară terță nu elimină obligativitatea vizelor în termen de 24 luni de la data notificării oficiale a unei situații de lipsă de reciprocitate, Comisia trebuie să adopte un act juridic de suspendare a exonerării resortisanților săi de obligația de a deține viză pentru o perioadă de 12 luni. Atât Parlamentul European, cât și Consiliul ar putea formula obiecții cu privire la un astfel de act (articolul 290 alineatul (2) din Tratatul UE).
Situația lipsei reciprocității care afectează Bulgaria, Croația, Cipru și România a fost adusă în discuție în mod oficial la 12 aprilie 2014 (la momentul respectiv, Polonia a fost, de asemenea, afectată, însă cetățenii polonezi pot călători fără viză în SUA de anul trecut), astfel încât termenul limită pentru acțiune din partea Comisiei a expirat la 12 aprilie 2016.
„Discriminarea la care sunt supuși cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români care călătoresc în SUA este inacceptabilă. Respectând principiul fundamental al solidarității între membrii UE, solicităm Comisiei să acționeze în conformitate cu legislația europeană și să prezinte o propunere de suspendare a exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA. Va fi apoi la latitudinea Parlamentului și a Consiliului să evalueze consecințele politice ale acestei acțiuni”, a declarat Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spania), președintele Comisiei pentru libertăți civile și raportor.