Uniunea Europeană a propus statelor balcanice precum Serbia, Kosovo, Muntenegru și Macedonia demararea negocierilor în vederea aderării la blocul comunitar, însă niciun stat membru nu-și dorește în prezent extinderea UE, comentează Der Spiegel, în ediția electronică.
Uniunea Europeană a făcut această promisiune în ideea că, oferind perspectiva europeană țărilor balcanice, grupurile etnice și religioase ar putea renunța la violențe. Totuși, un număr foarte mare, probabil majoritar, de state membre, depun eforturi pentru a împiedica concretizarea acestei promisiuni făcute sârbilor, bosniacilor, muntenegrenilor și albanezilor. Potrivit Der Spiegel, Uniunea Europeană va trebui să nu mai amăgească țările din Balcani cu integrarea, întrucât, odată cu aderarea României și Bulgariei la 1 ianuarie 2007, dorința de extindere manifestată de statele membre este zero.
Croația este prima țară candidată din Balcani, și deci, prima care va fi afectată de modificarea poziției privind extinderea spațiului european. Macedonia își manifestă în continuare dorința de a adera la Uniunea Europeană, fiind cel de-al doilea stat din Balcani candidat la UE, însă negocierile pentru aderare nu au fost demarate încă. Și Albania, Muntenegru și Bosnia-Herțegovina speră să devină membre ale blocului comunitar. În privința Serbiei, liderii de la Belgrad depun eforturi minime pentru a pune capăt tensiunilor provocate de declararea independenței Kosovo. Serbia și-a rechemat ambasadorii din statele care au recunoscut statul Kosovo. Această țară ar fi avut ocazia integrării, însă a ales să renuțe la acest privilegiu în favoarea poziției ferme privind Kosovo.
Mai multe știri pe www.mediafax.ro