UEFA a anunțat, joi, că va plăti în avans cluburile ce au furnizat jucători pentru naţionale la EURO 2020 şi Liga Naţiunilor.
Astfel, forul european a decis plata în avans a sumelor ce revin drept contribuţie cluburilor ce au furnizat jucători echipelor naţionale în preliminariile EURO 2020. Este vorba de 676 de cluburi europene, care vor împărţi 70 de milioane de euro.
Aceste plăţi erau programate după play-off-ul EURO 2020, însă vor fi plătite în avans pentru a ajuta cluburile afectate financiar de pandemia de coronavirus.
50 milioane euro vor merge către cluburile care au furnizat jucători celor 39 de echipe naţionale neimplicate în play-off-urile pentru EURO 2020, participante în preliminariile EURO 2020 şi Liga Naţiunilor.
Suma de 17,7 milioane euro merg către cluburile care au furnizat jucători celor 16 echipe naţionale implicate în play-off-urile pentru EURO 2020.
De asemenea, 2,7 milioane euro vor ajunge la cluburile care au furnizat jucători celor 16 echipe naţionale implicate în play-off-urile pentru EURO 2020, tocmai pentru participarea la play-off, dar aceste plăţi vor fi făcute după disputarea partidelor din toamnă.
România se înscrie în ultimele două categorii, informează Mediafax.
UEFA a mai decis și faptul că, deşi se va desfăşura în vara anului 2021, turneul să poate denumirea de EURO 2020.
Motivele invocate de UEFA sunt păstrarea viziunii iniţiale a turneului care celebrează aniversarea a 60 de ani de Campionate Europene şi puterea simbolică a denumirii, amintind de provocarea COVID-19 pe care fotbalul european a trebuit să o depăşească.
„Desfăşurarea turneului final EURO 2020 a fost afectată de consecinţele pandemiei, astfel că UEFA decisese amânarea acestuia pentru vara anului viitor, 2021. Astăzi, Comitetul Executiv al forului continental a hotărât păstrarea denumirii UEFA EURO 2020. Decizia vine în urma unei analize interne şi a discuţiilor cu partenerii implicaţi, fiind argumentată prin faptul că astfel se păstrează viziunea iniţială a turneului care celebrează aniversarea a 60 de ani de Campionate Europene (1960-2020). Totodată, un alt argument îl constituie puterea simbolică a denumirii, aceasta urmând să reamintească întregii familii europene de provocarea COVID-19 căreia i-a făcut faţă în 2020”, potrivit frf.ro.