Prima pagină » Știri » Uioreanu are case, terenuri și bani în fonduri de pensie sau asigurare de viață

Uioreanu are case, terenuri și bani în fonduri de pensie sau asigurare de viață

Uioreanu are case, terenuri și bani în fonduri de pensie sau asigurare de viață
Președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, vizat într-un caz de corupție, are, potrivit declarației de avere, cote părți din două case de locuit, o casă de vacanță și un apartament, zeci de mii de lei în fonduri de pensie sau asigurare de viață, precum și mii de hectare de terenuri.

Potrivit declarației de avere din iunie 2013, președintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, deține jumătate dintr-o casă de locuit de 173 de metri pătrați în Cluj. De asemenea, el deține trei sferturi dintr-o casă de locuit de 145 de metri pătrați, dobândită prin moștenire, având și trei părtrimi dintr-o casă de vacanță de 62 de metri pătrați, în comuna Mărișel, din Cluj.

Totodată, Uioreanu deține și un apartament în Cluj, împreună cu Elena Uioreanu, actual deputat și fostă soție a șefului CJ.

Președintele CJ Cluj deține un autoturism Volkswagen din anul 2008.

Conform declarației de avere, Uioreanu are 15.861 de lei într-un fond privat de pensii, deschis în 1999 la Groupama Asigurări SA Cluj și 23.325 lei într-un fond de asigurare de viață la aceeași companie. Șeful CJ Cluj a trecut în declarația de avere și 4.406 lei într-un fond de pensie pentru Alexandru Uioreanu.

Președintele CJ Cluj a acordat Elenei Uioreanu un împrumut de 109.800 de lei, iar aceasta a acordat către „Versatil” UE Consult SRL 177.693 de lei.

Horea Uioreanu este, potrivit unei anexe la declarația de avere, acționar la mai multe societăți comerciale, unele dintre acestea în faliment sau lichidare.

Uioreanu a trecut în declarația de avere 27.365 de lei indemnizație de la Camera Deputaților, precum și 27.554 de lei indemnizație de la Consiliul Județean Cluj. Președintele CJ Cluj are trecută în declarația de avere și suma de 31.262 lei venituri ale soției, coordonator Centru Cluj al Insititutului de Management Asigurări București. Tot la soție, Uioreanu a trecut 43.747 de lei, obținuți din calitatea de expert POSDRU, precum și indemnizație de 2.813 lei, de la Consiliul Local Cluj-Napoca și 1.466 de lei indemnizație de la Camera Deputaților.

De asemenea, Uioreanu a trecut în declarația de avere 41 de acțiuni gratuite (un leu bucata) la Banca Transilvania, precum și 20.000 de lei dividende la Balanța Cosmetics SRL. Elena Uioreanu are, potrivit declarației de avere a lui Horea Uioreanu, 3.281 de acțiuni gratuite (un leu bucata) la Banca Transilvania.

Totodată, Horea Uioreanu deține în comuna Beliș, județul Cluj, un teren intravilan de 500 de metri pătrați dobândit în 1999, precum și un teren extravilan de 5.210 metri pătrați, ambele împreună cu Consuela Burnar, prima sa soție.

În comuna clujeană Gilău, Uioreanu deține, tot cu Burnar, o pășune de 300 de metri pătrați. În comuna Băișoara, Uioreanu deține 3/8 dintr-o pășune de 400 de metri pătrați, împreună cu Rodica Uioreanu, dobândită prin moștenire. Tot în declarația de avere, Uioreanu a trecut și un „fânaț” de 1.138 de metri pătrați, deținut în proporție de 7/8 împreună cu Rodica Uioreanu.

Președintele CJ Cluj deține 3/8 dintr-un teren agricol intravilan din Cluj moștenit împreună cu mama sa, Rodica Uioreanu. Tot în Cluj, Uioreanu deține 3/4 dintr-un teren intravilan de 252 de metri pătrați, împreună cu Rodica Uioreanu. În comuna Războieni, din județul Alba, Uioreanu deține trei sferturi dintr-un teren agricol de 5.600 de metri pătrați moștenit împreună cu Rodica Uioreanu.

La categoria „Datorii”, Uioreanu a trecut în declarația de avere 25 la sută din veniturile salariale ca pensie alimentară, început în 2003 și care se va încheia în 2014. De asemenea, el a trecut tot la capitolul „Datorii” un card Banca Transilvania de 10.000 euro.

Horea Uioreanu, președintele Consiliului Județean Cluj, este printre puținii politicieni români fideli unui partid, fiind membru PNL din 1990 până în prezent.
Presa a scris despre el că este clujean get-beget, fidel școlii politicii ardelene, și că a servit partidul sub liderii săi, de la Radu Câmpeanu, la Crin Antonescu. De asemenea, Uioreanu a participat activ la toate construcțiile politice, inclusiv la colaborarea cu PSD din toate mandatele în care interesul a cerut ca PNL să participe la guvernare.

Direcția Națională Anticorupție a anunțat, într-un comunicat de presă, că procurorii Serviciul Teritorial Cluj fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, în perioada 2013-2014, de către persoane cu funcție de conducere de la nivelul autorităților locale.

Potrivit DNA, în această cauză au fost făcute, miercuri, percheziții la 11 adrese din municipiul Cluj-Napoca, la sediile unor societăți comerciale, la instituții publice și la domiciliile unor persoane, între care sediul Consiliului Județean Cluj, Aeroportul Cluj, Facultatea de Construcții, locuința șefului CJ Cluj, Horea Uioreanu, a șefei Direcției de Dezvoltare și Investiții de la Consiliul Județean Cluj, Mariana Rațiu, și a consilierului județean Ioan Petran, președinte al PNL Cluj-Napoca și conferențiar la Facultatea de Construcții a Universității Tehnice din Cluj.

În dosarul în care se fac cercetări pentru fapte de corupție (dare și luare de mită), care ar fi fost comise în perioada 2013-2014, de către persoane din conducerea Consiliului Județean Cluj, sunt vizați Horea Uioreanu, fosta sa soție Elena Uioreanu, deputat, șefa Direcției de Dezvoltare și Investiții de la Consiliul Județean Cluj, Mariana Rațiu, omul de afaceri Ioan Bene, proprietarul Napoca Construcții SA, firma care care a construit noua pistă a Aeroportului din Cluj, și consilierul județean Ioan Petran.

După perchezițiile de la locuința sa din Cluj-Napoca, Horea Uioreanu a fost dus la sediul Consiliului Județean, el declarând că pune la dispoziția anchetatorilor documente, fără a face alte precizări.

Miercuri dimineață, birourile președintelui CJ Cluj și ale altor directori din Consiliul Județean Cluj au fost sigilate.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că în acest caz sunt vizate finanțări bugetare către societăți comerciale private apropiate lui Horea Uioreanu, care ar fi dat contracte cu finanțare din bani publici unor firme deținute de persoane apropiate acestuia, el primind ulterior o parte din acești bani.