De săptămâna viitoare ar urma să reapară în farmacii mai multe medicamente căutate de populaţie, enumerând aici şi Euthyrox (levotiroxina sodică), potrivit precizărilor făcute de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, joi, 2 aprilie 2020, la un post de televiziune.
Oficialul guvernamental a mai declarat că spitalele au pe stoc în acest moment Platinium şi Kaletra, medicamente necesare pentru tratarea pacienţilor infectați cu SARS-CoV-2.
„Am luat legătura cu tot ce era furnizori şi vor suplimenta această producţie şi vom avea, în perioada următoare, şi acel Euthyrox de săptămâna viitoare. Pentru Metformin avem diverse medicamente care sunt analogice, dar din acest moment avem şi Platinium, avem şi Kaletra, s-au făcut mai multe donaţii.
Noi avem în achiziţionare şi contractare mai multe cantităţi. Şi la Institutul «Matei Balş», doctorul Streinu-Cercel a făcut un necesar cam pentru 100.000 de pacienţi, în condiţiile în care să putem avea şi stocurile necesare. În acest moment, achiziţionăm prin Unifarm şi de pe piaţă această cantitate, pe care să o putem avea pentru rezervă. Ambele medicamente se pot folosi şi pentru HIV, cum e Kaletra, iar Platinium pentru artrită reumatoidă. Sunt boli care nu sunt COVID şi care au nevoie de aceste medicamente”, a mărturisit Tătaru într-un interviu la postul TV Realitatea Plus.
Oficialul guvernamental a mai făcut precizarea că farmaciile s-au golit şi de paracetamol, dar şi alte medicamente.
Și asta deoarece populaţia şi-a făcut stocuri acasă „în virtutea aşteptării unor perioade mai grele”.
„Mulţi oameni şi-au făcut stocuri acasă, am văzut şi vânzările, noi urmărim şi patologia din spital, patologia COVID, patologia non-COVID, cât şi cererea de medicamente din farmacii. Aceeaşi cantitate dispare acum până la jumătatea lunii, înainte rămânea şi pe luna următoare.
Sunt acele mici stocuri pe care fiecare cetăţean şi le face acasă, tocmai în virtutea aşteptării unor perioade mai grele. Nu, în acest moment, din evaluarea noastră, este strict o diminuare a stocului prin consum, dar consum pus la stocaj acasă”, a conchis ministrul Tătaru.
În contextul în care țara noastră se confruntă cu stocuri deficitare de medicamente care nu sunt legate de criza COVID-19, companiile membre ADEM și-au arătat zilele trecute disponibilitatea pentru importul paralel de produse bazate pe substanța activă levotiroxină sodică sau al oricărui alt medicament cu stocuri insuficiente în farmacii, din alte țări ale blocului comunitar, în regim imediat.
Vorbim aici de lipsurile raportate de către farmaciști și pacienți pe canalele media, rețelele de socializare sau de către Ministerul Sănătății prin intermediul sistemului național de alertă și raportare electronică.
„Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) își arată disponibilitatea pentru importul paralel de produse precum Euthyrox 100 μg sau/și a oricărui alt medicament cu stocuri insuficiente în farmacii”, au afirmat reprezentanții asociației. „În acest moment, companiile membre ADEM au demarat deja procedurile legale de autorizare a importului paralel a medicamentului având ca substanță activă levotiroxina sodică, în vederea atenuării deficitelor sesizate public în ultima perioadă de către pacienți și farmaciști”.
Cei din ADEM susțin că au posibilitatea importului paralel a aproximativ 10.000 de cutii în următoarele două săptămâni, cantități care pot fi suplimentate și ulterior, în funcție de nevoie.
Criza de Euthyrox în farmaciile din România a apărut încă din luna februarie, acest medicament fiind destinat tratării afecţiunilor tiroidiene.
Sursă foto: Pixabay/Arek Socha/caracter ilustrativ