După ce aseară mai multe macarale au început demontarea Halei Matache, Primăria Capitalei face precizări privind modul în care acest lucru a avut loc.
„În vederea operațiunii de demontare a halei s-au obținut atat avizul pentru conceptul de strămutare eliberat de Ministerul Culturii, precum și avizul Direcției de Cultură și Patrimoniu București”, precizează primăria într-un comunicat.
Edilii spun că proiectul de desfacere a primit autorizația de dezmembrare, în vederea executarii lucrărilor pentru demontarea elementelor artistice componente ale Halei „Matache Macelaru”. Primăria susține că după ce vor di demontate piesele din Hala Matache vor fi depozitate în condiții optime pentru reconstruirea clădirii pe un alt amplasament.
Primariei Municipiului București arată că activitatea de demontare se face în baza expertizei și a studiului întocmit de specialiști în clădiri de patrimoniu.
„Operațiunea are loc în prezența unui expert restaurator, atestat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, în domeniul restaurării structurilor metalice, conform prevederilor exprese ale legii. De asemenea, precizăm și pe aceasta cale că vor fi executate mulaje ale basoreliefului ornamental de pe fatada principală în vederea reconstruirii acestuia”, mai arată același document.
„Lucrările vor fi executate cu celeritate, având în vedere situația de disconfort prelungit a locuitorilor din zonă,(disconfort creat de nenumărate contestații ale lucrării depuse atât la instanțele din București cât și la cele din Cluj-Napoca) precum și impactul negativ asupra agenților economici, astfel încât operațiunea de desfacere să fie finalizată cât mai repede”, mai spun edilii.
Primăria mai arată că „ faza avizării PUZ-urilor corespunzătoare diametralei Nord-Sud este independentă de decizia strămutării Halei Matache, aceasta din urma reprezentând un imobil aflat în proprietatea privată a Municipalității, încă din anul 2010″.