ULTIMA ZI de pelerinaj la Catedrala Mântuirii Neamului. Credincioșii RUP cordonul de jandarmi pentru a intra ÎN ALTAR

Publicat: 29 11. 2018, 14:54
Actualizat: 26 03. 2019, 06:13

Câteva sute de oameni au rupt, joi, cordoanele de jandarmi instituite în apropierea Catedralei Mântuirii Neamului, încercând să ajungă mai repede să treacă prin altarul lăcașului de cult.

„S-a făcut o breșă în dispozitivul care asigura fluxul organizat de acces în Catedrală. Mai mulți oameni au dat gardurile deoparte și s-au îmbulzit la intrarea în Catedrală. În jur de 400-500 de persoane. Acum, colegii mei reorganizează acel dispozitiv, pentru a asigura fluxul normal”, a declarat pentru Mediafax, Georgian Enache, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei.

Nu au fost persoane rănite sau accidentate. La fața locului, sunt mobilizați aproximativ 100 de jandarmi.

Joi este ultima zi în care credincioșii mai pot trece prin altarul sfințit al Catedralei Mântuirii Neamului.

Incidentele rezonează cu o postare a cântărețului Florin Ristei, care nu a înțeles spiritul de turmă și i-a criticat pe enoriașii participanți la sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului de duminică:

„Vă rog să mă faceți să înțeleg spiritul ăsta de turmă. Am ales poza asta, fiind cea mai recentă. Este de azi, de la inaugurarea edificiului. Oamenii se călcau în picioare pentru un loc în față. Hai să mai zic o dată: un loc în față. De ce? Din același motiv din care se îmbulzesc și la poarta de îmbarcare și stau în picioare doar ca să fie primii, din același motiv din care claxonează în trafic când sunt în spatele tău și alte situații similare. De ce? Dacă ești mai aproape de gard ți se iartă mai multe păcate? Dacă nu stai 20 minute în picioare la coadă, nu te mai urci în avion? De unde «dorința» asta arzătoare de a fi primul, de a te îmbulzi și de a te călca în picioare? Nu o pot înțelege!”

Peste 30.000 de credincioși și 2.000 de invitați au participat, duminică, la sfințirea altarului Catedralei Mântuirii Neamului. Mulți dintre enoriași, sătui de frig și de stat la coadă, s-au îmbrâncit după slujbă cu jandarmii pentru a ajunge în lăcașul de cult și a trece prin altar.

Încă de la ora 7:30, la intrarea în Catedrala Mântuirii Neamului erau așezați deja la coadă mii de oameni. Veniseră din toate colțurile țării, ca să asiste la sfințirea altarului impozantului edificiu la care se lucrează de 11 ani. Îmbrăcați în straie tradiționale și cu steaguri tricolore, aduși de preoți cu autocarele de prin județe, credincioșii spuneau erau gata să rabde ore bune în frig pentru a putea trece prin altarul sfințit. Pentru asta stătuseră în autocare, trenuri și mașini chiar și 7-8 ore.

 „Suntem la inaugurarea primului spital duhovnicesc, singurul care s-a realizat. Ceea ce se reclama, să se construiască un spital, uitați că s-a construit. Îl aveți în fața dumneavoastră”, spune un enoriaș, cu referire la numeroasele critici vehiculate de internauți, potrivit cărora cu cele aproximativ 110 milioane de euro, la cât se ridicau în noiembrie 2018 cheltuielile declarate de Patriarhie cu această construcție, se puteau face alte clădiri utile, cum ar fi, spre exemplu, un spital.

La spitalul propriu-zis, au ajuns până la urmă nouă persoane, iar alte peste o sută au avut nevoie de îngrijiri medicale la fața locului, majoritatea acuzând lipotimii. Mulți dintre enoriași au vrut însă să scape de frigul din Capitală și să pășească mai repede în altar, așa că au forțat cordonul și gardurile puse de jandarmi.

„Eu am avut o experiență, am călătorit pe undeva prin Asia și am văzut acolo un milion de oameni care stăteau la rând pe aeroport. Nu se băga unul în fața celuilalt. La noi, dacă sunt cinci români, din ăia cinci, doi vor să se bage în față. Ăștia suntem„, povestește Constantin, venit din Bucovina la sfințire.

Îmbrăcat în port popular, bărbatul crede  că banii dați până acum pe Catedrala Mântuirii Neamului nu sunt mulți, raportat la valoarea construcției și semnificația ei pentru Ortodoxia română. „Pentru mine, ca un creștin practicant, la un popor care este preponderent creștin ortodox în România, nu a costat mult. Dar sunt și cârcotași, care-și dau cu părerea că a costat mult”, conchide bucovineanul.

De altfel, majoritatea celor veniți la sfințirea altarului Catedralei apreciază că valoarea financiară a construcției este justificată, comparativ cu semnificația ei culturală pentru poporul român

„Am fost în străinătate și merita și România o catedrală la fel de frumoasă ca a altor țări sau mai frumoasă”, consideră Gelu.

„Sunt alte lucruri care au costat și mai mult. Sunt alte lucruri care poate nu meritau făcute în țara asta””, este de părere un alt credincios.

„Nu, nu mi se pare o sumă mare pentru asemenea capodoperă care o să fie la noi în România”, crede o femeie.

Cu o înălțime de 120 de metri, adică cu 34 de metri peste Casa Poporului și cu șase clopote, dintre care cel mare, de 25 de tone și cu efigia chipul Patriarhului Daniel gravată pe el, se aude la peste 15 kilometri depărtare, Catedrala Mântuirii Neamului era o necesitate și pentru George Becali. Patronul FCSB declară, în tonu-i cunoscut, că românul care nu calcă în biserică nu este patriot adevărat și că un asemenea edificiu dăinuie peste ani, indiferent de costuri sau de cârcotași.

„Ce contează până la urmă pentru o țară 100 de milioane de euro? Că atâta a fost. Bă, contează 100 de milioane? Păi, câte unul a furat 100 de milioane. Ce e 100 de milioane de euro? Eu azi sunt fericit de un miliard”, arată afaceristul, nu înainte de a preciza că a donat două milioane de euro pentru Catedrală, când aceasta nici măcar nu era în proiect.

Catedrala are ca hram principal Înălțarea Domnului, zi în care sunt pomeniți eroii români din toate timpurile, iar al doilea ocrotitor este Sfântul Apostol Andrei.