Zeci de mii de români l-au petrecut sâmbătă pe ultimul drum pe Regele Mihai. Ceremoniile funerare au început în jurul orei 10 dimineața în interiorul Palatului Regal. La ora 11.00, sicriul cu trupul neînsuflețit al fostului suveran a fost scos în fața Palatului Regal unde a fost oficiată o scurtă slujbă religioasă, în prezența familiei regale, a invitaților Caselor Regale din străinătate și a mii de români veniți să aducă un ultim omagiu fostului suveran.
Principele Lorenz al Belgiei, Principesa Astrid a Belgiei, Principesa Muna a Iordaniei, Regina Anne-Marie a elenilor, Charles Principele de Wales, Regina Sofia a Spaniei, Regele Juan Carlos I al Spaniei, Henri Marele Duce de Luxemburg, Regina Silvia a Suediei si Regele Carl XIV Gustaf al Suediei
La ceremonii au participat și președintele Klaus Iohannis, cu soția, șefii celor două camere ale parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, premierul Mihai Tudose și mai mulți miniștri.
După slujba religioasă, opt militari din Brigada 30 Gardă au luat sicriul de pe catafalc și l-au așezat pe afetul de tun. Un sobor de preoți s-a grupat în spatele crucii și în fața afetului de tun.
Simultan cu purtarea sicriului către afet, Muzica Militară urmată de trei detașamente ale MapN (58 de militari de la Forțele Terestre, 58 de militari de la Forțele Aeriene și 58 de militari de la Forțele Navale) s-au așezat în formație pentru a onora plecarea pe ultimul drum a ultimului mareșal al Armatei Române, comandant suprem al Armatei Regale în al Doilea Război Mondial.
Cortegiul funerar a mers pe traseul Piața Palatului Regal -Calea Victoriei -Piața Națiunilor Unite – Splaiul Independenței -Dealul Patriarhiei. Zeci de mii de români au aruncat cu flori, au aplaudat și au scandat „Regele Mihai!” când cortegiul trecea prin dreptul lor.
Slujba de înmormânare a fost oficiată de Patriarhul Daniel care a vorbit despre personalitatea Regelui Mihai, subliniind că „credința sa nu era una formală”.
„Credința sa nu era una formală, ci una existențială și practică. Regele l-a simțit pe Dumnezeu prezent și lucrător în viața sa, mai ales în momentele grele ale vieții sale. Credința în Dumnezeu era pentru el lumină și ajutor pentru viață”, a spus Patriarhul Daniel.
După slujba de la Patriarhie, cortegiu funerar a plecat către Gara Regală Băneasa, de unde sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai a fost dus cu trenul regal la Curtea de Argeș, iar pe traseu, în gări, s-au adunat mii de oameni care au aplaudat și au scandat „Regele Mihai”.
Trenul regal care transportă trupul neînsuflețit al Regelui Mihai către Curtea de Argeș a fost întâmpinat cu aplauze în Gara din Pitești, de peste 3.000 de oameni. Oamenii au aplaudat și au aruncat flori în fața trenului.
16.000 de oameni au asistat la Curtea de Argeș la slujba de înhumare a Regelui Mihai. În timpul slujbei, oamenii care stau în jurul Catedralei Arhiepiscopale au aprins lumânări.
Slujba a fost oficiată în vechea catedrală de IPS Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Târgoviștei și Exarh Patriarhal, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, și IPS Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale alături de un sobor de preoți.
21 de salve de tun au fost trase, sâmbătă seară, la Noua Catedrală din Curtea de Argeș, de către Brigada 30 Gardă, simultan fiind intonate Imnul Național și Imnul Regal.
Gândul a transmis LIVE ceremoniile.