Ultimul termen în dosarul ICA al lui Dan Voiculescu va avea loc în august

Ultimul termen în dosarul ICA al lui Dan Voiculescu va avea loc în august
Publicat: 27/06/2013, 14:07
Actualizat: 01/02/2019, 15:34

Tribunalul București a stabilit joi ca dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), în care Dan Voiculescu este judecat pentru fapte de corupție, să aibă termenul final în 29 august.

Instanța a reluat, joi, dezbaterile în dosarul privind modul în care a fost privatizat ICA.

Cu acest prilej, a fost audiat, din nou, inculpatul Nicolae Vlad Săvulescu, fost șef al Direcției privatizări-concesionare din cadrul Agenției Domeniilor Statului (ADS).

Acesta a arătat, în esență, că ICA nu a fost singurul institut în cazul căruia a întocmit documentația și că pentru toate entitățile privatizate în mandatul lui au fost folosite aceleași prerogative legale.

Săvulescu a arătat că nu înțelege de ce procurorii anticorupție susțin că doar în cazul ICA s-au comis ilegalități la privatizare.

După audierea acestuia, instanța a dispus citarea cu mandate de aducere a lui Laurențiu Lupu – martor propus de apărare.

Instanța a mai arătat că singurul termen pe care îl mai acordă acestui dosar este 29 august, solicitând avocaților să-și pregătească pledoariile finale pentru această dată.

În 28 mai, Dan Voiculescu a declarat, la Tribunalul București, că procurorii susțin faptul că el ar fi influențat telepatic conducerea ICA să facă ilegalități, omul de afaceri subliniind, în același context, că în rechizitoriu apar „povești” fără legătură cu el.

Voiculescu a dat declarații atunci în fața instanței timp de aproximativ 40 de minute, arătând că este „absolut nevinovat” în raport cu acuzațiile pe care i le aduc procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

„Infracțiunea de spălare de bani este un nonsens, pentru că eu nu pot să îmi spăl propriii mei bani. Toate veniturile mele legale erau în bănci. Nu am avut niciun amestec în procesul de privatizare. Tratativele, negocierile, licitația, nu am avut cunostință de ele. Sunt nevinovat. Nu am fost implicat în procesul de privatizare”, a spus Voiculescu.

Fondatorul Partidului Conservator a mai spus că „un lucru” din rechizitoriu reprezintă, pentru el, „un semn de întrebare”, și anume acela că „singura cale” prin care el ar fi putut „influența membri de partid, Agenția Domeniilor Statului (ADS) și pe cei din ICA era prin telepatie”.

„Consider ca privatizarea a fost făcută conform legii, la data respectivă. După ce am lecturat de mai multe ori rechizitoriul, consider că ceea ce se scrie e o poveste. (…) Acolo sunt supoziții, povești care nu au nicio legatură cu persoana mea și operațiunile care apar în rechizitoriu”, a mai spus el.

Cu același prilej, Voiculescu a explicat că societatea Grivco ar fi plătit o datorie a ICA cu bani împrumutați de la el. „Exista un pachet de acțiuni pe care ICA le-a scos la vânzare, prin ADS, și Grivco le-a cumpărat. Nu au existat terenuri sau clădiri (…) Eu nu am reprezentat niciodată societatea Grivco”,

Dan Voiculescu a mai arătat că Grivco a desemnat un reprezentant, respectiv pe Sorin Pantiș, pentru a participa la procesul de privatizare a ICA. „La acel moment, Pantiș era director al Grivco. Din câte cunosc, el nu a fost membru de partid al Partidului Umanist (actualul PC – n.r.)”, a mai eplicat el.

Voiculescu a ținut să sublinieze și că nu a avut „relații speciale” cu Gheorghe Mencinicopschi și Sorin Pantiș, că o știe pe Vica Ene „de prin ’92” și că nu îi cunoaște pe ceilalți inculpați din dosar.

La începutul lunii decembrie 2008, președintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată alături de alte 12 persoane în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție susțin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro

Dan Voiculescu, acționar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu și Compania (Grivco) SA București, membru al Adunării Generale a Acționarilor (AGA) și al Consiliului de Administrație (CA) al Institutului de Chimie Alimentară, membru al AGA și director general al SC Bioprod SA București, este acuzat de „folosire, de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, a influenței și autorității date de această calitate în scopul de a obține, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite și spălare de bani, ambele în formă continuată”.

Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.

Alături de Voiculescu, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiș, Vlad Nicolae Săvulescu, Marian Gheorghe Domnișoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene și Flavius Adrian Pop. Toți aceștia sunt acuzați de complicitate la stabilirea, cu intenție, a unei valori diminuate față de cea reală a bunurilor aparținând agenților economici la care statul este acționar, comisă în acțiunea de privatizare în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

Gheorghe Mencinicopschi a fost membru al PC, director general și membru al AGA și, ulterior, al CA al ICA SA București. El este acuzat și de abuz în serviciu contra intereselor publice, precum și de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Adevărul despre decesul lui Gabriel Cotabiță. Artistul ar fi fost internat în mare secret de...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi: "Preţurile se...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Eroul care a salvat omenirea de la un război nuclear. În câteva secunde a salvat...
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
Soția lui Gabriel Cotabiță, adevărul despre starea de sănătate a artistului: "Era riscant"
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
O nouă teorie a dezvăluit forma fotonilor