Prima pagină » Știri » Ultimul termen în dosarul schimburilor de terenuri ale Ministerului Apărării. Procurorii cer închisoare cu executare pentru Gigi Becali

Ultimul termen în dosarul schimburilor de terenuri ale Ministerului Apărării. Procurorii cer închisoare cu executare pentru Gigi Becali

Ultimul termen în dosarul schimburilor de terenuri ale Ministerului Apărării. Procurorii cer închisoare cu executare pentru Gigi Becali

Curtea Supremă judecă marți, 14 mai, ultimul termen din dosarul schimburilor de terenuri dintre Ministerul Apărării și Gigi Becali. În acest dosar Becali a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, Victor Babiuc și fiica lui, Ioana, pentru luare de mită și, respectiv, complicitate la luare de mită, iar Dumitru Cioflină pentru abuz în serviciu. La judecarea pe fond, Becali a fost achitat de judecători. DNA a făcut recurs la completul de cinci judecători care sunt pe care să finalizeze dosarul și să pronunțe sentința definitivă.

Procurorii DNA au solicitat instanței să caseze sentința de achitare dată pe fond. DNA a solicitat completului de cinci judecători ai Curții Supremă ca Becali să fie condamnat la o pedeapsă cu închisoare cu executare. 

Potrivit procurorilor, în perioada 1996-1999, în calitate de administrator al terenurilor domeniului proprietate publică a statului din zona Voluntari (fosta Fermă Roșia), MApN a efectuat două schimburi de terenuri cu George Becali, suprafața totală cedată acestuia în urma celor două schimburi fiind de 28,89 hectare de teren arabil intravilan, schimburi ce au avut drept consecință prejudicierea statului român cu suma totală de 892.758 de dolari.

Ce conține dosarul

Astfel, Cioflină și Babiuc, uzând de prerogativele funcțiilor de conducere pe care le dețineau în cadrul acestui minister, au aprobat schimburile de terenuri dintre MApN și George Becali cu încălcarea dispozițiilor legale ce reglementează proprietatea publică și circulația juridică a terenurilor, în defavoarea statului. Cei doi inculpați au făcut demersuri pentru grăbirea finalizării schimbului, în condițiile în care instituții ale statului și funcționari din cadrul MApN implicați atrăgeau atenția cu privire la diferența de valoare dintre terenurile ce fac obiectul schimbului și lipsa utilității terenului de la Ștefăneștii de Jos pentru MApN. Pentru a da o aparență de legitimitate acestor schimburi, Cioflină și Babiuc au inclus în Planul de apărare al țării pentru perioada 1997-2000 construirea unui punct de comandă nou la Ștefăneștii de Jos, arătau procurorii.

În 5 octombrie 1998, a fost încheiat un contract de schimb imobiliar între MApN și George Becali, prin care se predau la schimb 8,80 hectare de teren al MApN situat în intravilanul localității Voluntari și 9,36 hectare de teren situat în comuna Ștefănești, județul Ilfov al lui George Becali.

Ulterior, în 4 iunie 1999, a fost încheiat un contract de schimb imobiliar între MApN și Becali, prin care acesta din urmă a predat 21,58 hectare de teren în zona comunei Ștefănești în schimbul a 20,9 hectare în Voluntari.

Victor Babiuc a aprobat efectuarea schimbului de terenuri cu Becali cu încălcarea dispozițiilor legale privind regimul juridic al bunurilor proprietate publică și cu încălcarea dispozițiilor privind circulația juridică a terenurilor, fără un aviz din partea Direcției Legislație și Contencios din MApN, potrivit procurorilor DNA.

George Becali, fostul ministru al Apărării Victor Babiuc, fiica acestuia, Ioana, și Dumitru Cioflină au fost achitați, în 24 mai 2012, de instanța supremă în dosarul schimbului de terenuri dintre Becali și Ministerul Apărării Naționale.

Becali achitat pe fond de judecătorii de la Supremă

Astfel, George Becali a fost achitat pentru infracțiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată și continuată, Victor Babiuc și fiica lui, Ioana, pentru luare de mită și, respectiv, complicitate la luare de mită, iar Dumitru Cioflină pentru abuz în serviciu.

Magistrații instanței supreme au decis achitarea celor patru pe motiv că lipsește unul dintre elementele infracțiunii.

Decizia a fost atacată cu recurs la completul de cinci judecători al instanței supreme.

Probele procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA) nu dovedesc acuzațiile aduse lui George Becali, Victor Babiuc, Ioanei Babiuc și lui Dumitru Cioflină în legătură cu schimbul de terenuri dintre omul de afaceri și MApN, arătau judecătorii instanței supreme în motivarea deciziei de achitare a acestora.

Lipsa probelor care să conducă la stabilirea unei legături între încheierea contractului de vânzare-cumpărare și aprobarea celui de-al doilea schimb de terenuri de către Victor Babiuc a determinat Parchetul să încerce să dea o conotație penală unor împrejurări care fie sunt pe deplin explicabile și lipsite de orice relevantă, fie sunt flagrant contrazise de probatoriul administrat chiar în cursul urmăririi penale, arătau judecătorii în motivare.

EUROVISION 2013. Tot ce trebuie să știi despre competiția EUROVISION 2013 din Suedia

Autor

Citește și