Prima pagină » Știri » ULTIMUL TERMEN ÎN DOSARUL TRANSFERURILOR. Greii din fotbal află pe 20 mai dacă merg sau nu la închisoare

ULTIMUL TERMEN ÎN DOSARUL TRANSFERURILOR. Greii din fotbal află pe 20 mai dacă merg sau nu la închisoare

Curtea Supremă judecă, vineri 17 mai ultimul termen în recursul dosarului Transferurilor în care sunt judecați cei opt grei ai fotbalului românesc.

Greii din fotbal vor afla pe 20 mai dacă intră sau nu la închisoare. Curtea Supremă a judecat astăzi ultimul termen în „Dosarul Transferurilor”.

Ziua a fost una agitată. Câteva zeci de suporteri ai Rapidului au protestat în fața instanței, transmițându-i lui George Copos că locul său este la închisoare. Ei au venit cu bannere și o colivă. „Toate acțiunile le voi da suporterilor gratuit, să cheltuie ei de acum înainte”, a replicat Copos, când a ajuns la Curtea Supremă.

Un moment tensionat a fost și la sosirea lui Giovanni Becali, când un cameraman a căzut din cauza unei busculade.

În dosarul transferurilor, sunt judecați cei opt grei ai fotbalului românesc. Cristi Borcea, George Copos, MM Stoica, Jean Pădureanu, Giovanni Becali, Victor Becali, Gică Popescu și Gheorghe Nețoiu au fost condamnați pe fond, în total, la 40 de ani de închisoare și la plata unor daune de peste 10 milioane de dolari în celebrul dosar al transferurilor din fotbal. La precedentul termen, judecarea dosarului a fost amânată din motive procedurale.

La termenul de astăzi, procurorii au cerut majorarea pedepselor pentru inculpați.

UPDATE 21:45 Instanța se va da sentința pe 20 mai.

UPDATE 20:36 Instanța a rămas în pronunțare.

UPDATE 20:30 Gică Popescu: „Tot ce am obținut în viața mea am obținut corect și cu multă muncă”. Jean Pădureanu: „Nu sunt vinovat. Am condus Gloria Bistrița 45 de ani  și nu am prejudiciat clubul”. Giovanni Becali:Procurorul spune că niște bani au ajuns în paradisuri fiscale, dar nu spune cum”

UPDATE 20:26 Cristian Borcea: „Prin aceste transferuri clubul Dinamo a avut un profit de 1800 la sută.. Dinamo a câștigat șase milioane. Nu mi-am însușit un leu”

UPDATE 20:23 Inculpații se adresează instanței, susținându-și nevinovăția. Copos: „Sunt nevinovat, îmi pare rău că sunt în fața dumneavoastră”. Stoica: „Sunt nevinovat de infracțiunile inventate de DNA”, Au inventat că am participat la înstrăinarea lui Cernat la Dinamo Kiev. dacă nu inventau asta , nu puteau să mă cerceteze”

UPDATE 19:09 Procurorul DNA face ultimele precizări, susținând că a probat „în mod clar traseul banilor și acuzațiile de fraudă”. „Cluburile de forbal au fost prejudiciate  de inculpații Ioan și Victor Becali”

UPDATE 18:07 Ședința de judecată a fost reluată. Avocații lui Becali își prezintă pledoaria: „Clienții mei au respectat în totalitate legea”

UPDATE 17:30 Instanța a luat o pauză de 30 de minute.

UPDATE 17:00 Avocatul lui George Copos  a declarat că patronul Rapidului nu va participa la nunta fiicei sale care urmează să se căsătorească în străinătate. Copos va aștepta în țară decizia instanței.

UPDATE 13:14 George Copos le-a transmis suporterilor  aflați în fața sediului ICCJ că le va dona acțiunile pe care le deține la gruparea giuleșteană, precizând că înțelege suferința prin care trec fanii. „Toate acțiunile le voi da suporterilor gratuit, să cheltuie ei de acum înainte. Ei sunt aici pentru că suferă și îi înțeleg. Trăim într-un stat de circ. E România un stat de drept? Dacă România e un stat de drept, trebuie să-mi fie mie teamă? Pentru că nu am făcut nicio infracțiune, toate contractele au fost făcute legal și banii au intrat în contul clubului și se regăsesc în balanța contabilă”, a declarat Copos, care a sosit la ICCJ cu o mașină a instituției.

UPDATE 12:34 Aproximativ 30 de suporteri rapidiști  au ajuns la Curtea Supremă. Ei au arborat bannere pe care scrie „Te iubesc, colegul din patul de jos” și „Copos, la pușcărie”. De asemenea, ei au venit cu o colivă pe care scrie „5 ani”.

UPDATE: Galeria Rapidului a anunțat că va participa la proces. Ședința de judecată este publică și va fi reluată la ora 13.


Curtea Supremă judecă, vineri 17 mai ultimul termen în recursul dosarului Transferurilor în care sunt judecați cei opt grei ai fotbalului românesc. Cristi Borcea, George Copos, MM Stoica, Jean Pădureanu, Giovanni Becali, Victor Becali, Gică Popescu și Gheorghe Nețoiu au fost condamnați pe fond, în total, la 40 de ani de închisoare și la plata unor daune de peste 10 milioane de dolari în celebrul dosar al transferurilor din fotbal. La precedentul termen, judecarea dosarului a fost amânată din motive procedurale.

La termenul de pe 9 mai instanța i-a audiat pe cei opt inculpați și a cerut depunerea la dosar a unor acte înștiințând avocații inculpaților că urmează să pună concluzii pe fond. Astfel, există toate șansele ca vineri procesul să fie finalizat.

După ce Curtea de Apel București i-a condamnat pe cei opt la închisoare, acum, Curtea Supremă judecă recursul. Dacă instanța supremă va respinge recursul, atunci unii dintre cei opt vor fi închiși. Pe 11 februarie, procurorii au cerut  inculpaților să nu părăsească țara, dar judecătorii au respins măsura. La termenul din 5 martie dosarul a fost amânat din cauza unui viciu de procedură privind citarea uneia dintre părțile din dosar.

În noiembrie 2012, Curtea de Apel București i-a condamnat la 40 de ani de închisoare pe cei opt grei ai fotbalului românesc. În motivarea Curții de Apel, judecătorii spun că cei opt au fost condamnați pentru că au avut o activitate infracțională intensă și au adus prejudicii consistente statului. „Inculpatul Becali Ioan a fost inițiatorul și principalul beneficiar, împreună cu Becali Victor, al acestei activități ilicite, în cadrul căreia inculpatul Borcea Cristian a avut o contribuție esențială”, se menționează în motivare.

40 de ani de închisoare la Curtea de Apel

Curtea de Apel București a decis, în 12 noiembrie 2012, condamnarea lui George Copos, principal acționar al FC Rapid, la cinci ani de închisoare și interzicerea unor drepturi pentru patru ani pentru înșelăciune în formă continuată. Copos a mai primit un an și șase luni pentru evaziune fiscală. În sentința dată, judecătorii au reținut, în fiecare caz, pedeapsa cea mai mare, respectiv cinci ani de închisoare cu executare pentru Copos.

Președintele clubului Gloria Bistrița, Jean Pădureanu, a primit trei ani de închisoare și trei ani interzicerea unor drepturi, pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, decizie cu suspendare timp de cinci ani. Pădureanu a mai primit două pedepse de doi ani pentru spălare de bani și încă una de trei ani pentru înșelăciune în formă continuată, iar pentru evaziune fiscală încă un an și jumătate de închisoare.

Fostul vicepreședinte al clubului Oțelul Galați, Mihai Stoica, în prezent managerul general al FC Steaua, a fost condamnat la patru ani cu executare și interzicerea unor drepturi pentru trei ani, pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave. El a mai primit două pedepse cu închisoare de doi ani pentru spălare de bani.

Fostul președinte executiv al FC Dinamo, Cristian Borcea, a fost condamnat la șapte ani de închisoare și interzicerea unor drepturi timp de șase ani, pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave. El a mai primit un an și nouă luni de închisoare pentru evaziune fiscală și două pedepse a câte doi ani și jumătate pentru spălare de bani.

La rândul său, pe lângă cei opt ani de închisoare cu executare și șapte ani de interzicere a unor drepturi pentru înșelăciune, fostul impresar Ioan Becali a mai fost condamnat la un an și nouă luni pentru evaziune fiscală și a mai primit două pedepse a câte doi ani și nouă luni pentru spălare de bani.

Fratele acestuia, Victor Becali, pe lângă cei șapte ani de închisoare cu executare și șapte ani interzicere a unor drepturi, pentru înșelăciune, a mai primit un an și nouă luni pentru evaziune fiscală și două pedepse a câte doi ani și nouă luni pentru spălare de bani.

Fostul internațional și impresar Gheorghe Popescu a primit trei ani de închisoare și interzicerea unor drepturi timp de doi ani, pentru înșelăciune, decizie cu suspendare timp de cinci ani. El a mai fost condamnat cu câte un an pentru evaziune fiscală și spălare de bani.

Fostul acționar al FC Dinamo, Gheorghe Nețoiu, a fost condamnat la trei ani de închisoare și interzicerea unor drepturi timp de doi ani, pentru înșelăciune, decizie cu suspendare timp de cinci ani. Nețoiu a mai primit pedepse de câte un an pentru evaziune fiscală și spălare de bani.

Inițial, Tribunalul București i-a achitat, în 3 aprilie 2012, pe toți cei opt inculpați din dosarul transferurilor de jucători.

Decizia însă a fost contestată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție la Curtea de Apel București, care în 12 noiembrie a pronunțat sentința. Toți cei opt oameni de fotbal au contestat decizia Curții de Apel București la instanța supremă, care va da o sentință definitivă în acest dosar.

Cei opt oameni de fotbal au fost deferiți justiției în 2 octombrie 2008, de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție, în legătură cu efectuarea de tranzacții ilegale la transferurile unor fotbaliști către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului și de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbaliști români efectuate de la cluburile Dinamo București, Rapid București, Gloria Bistrița și Oțelul Galați către cluburi din străinătate, în perioada 1999 – 2005.

Este vorba despre transferurile jucătorilor Cristian Dulca – realizat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid București la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire – de la clubul Oțelul Galați la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra – de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea – de la clubul de fotbal Gloria Bistrița la VfB. Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea – de la Dinamo București (împrumutat la FC Argeș Dacia Pitești) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat – din februarie 2001, de la Dinamo București la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara – din iulie 2001, de la Dinamo București la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea – din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean – din august 2003, de la Gloria Bistrița la Panathinaikos Atena, Florin Bratu – din septembrie 2003, de la Rapid București la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa – de la Dinamo București la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004 și Adrian Mihalcea – din iulie 2005, de la Dinamo București, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.

Autor

Citește și