Un alt cinematograf din București își suspendă activitatea

Un alt cinematograf din București își suspendă activitatea
Publicat: 25/11/2015, 13:54

Clădirea în care se află cinematograful Studio se încadrează, prin raport de expertiză tehnică, în clasa I de risc seismic și prezintă pericol public, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

„Menționăm că administratorul principal al acestui cinematograf este Arhiva Națională de Filme, Uniunea Cineaștilor din România fiind administrator secundar (locatar)”, se arată în comunicatul transmis miercuri de conducerea UCIN – Laurențiu Damian (președinte), Sorin Ilieșiu și Radu Corciova (vicepreședinți) și Lucian Pricop (director executiv).

Conform prevederilor legii, la intrarea în cinematograful Studio va fi montată, într-un loc de maximă vizibilitate, în cel mai scurt timp, „bulina roșie”, conținând textul „Clădire expertizată tehnic încadrată în clasa I de risc seismic”.

Uniunea Cineaștilor din România, membră a Alianței Naționale a Uniunilor de Creatori din România, va face toate demersurile necesare pentru reluarea activităților specifice în cinematograful Studio, cât mai curând posibil.

În plus, conducerea UCIN regretă faptul că este nevoită să rezilieze acordul cu ambasada Republicii Kazahstan pentru găzduirea Festivalului Filmului Kazah, care urma să se deruleze la cinematograful Studio începând de vineri, și acordul cu Facultatea de Film a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L.Caragiale”, pentru găzduirea, în perioada 2 – 5 decembrie, a celei de-a 19-a ediții a Festivalului Internațional de Film Studențesc „Cinemaiubit”, care a fost organizat la cinematograful Studio până în prezent, precum și acordurile pentru găzduirea altor evenimente culturale.

„Uniunea Cineaștilor a investit în cinematograful Studio fonduri deosebit de mari pentru a-l aduce la standarde europene, astfel încât, în ultimii ani, a reușit să găzduiască evenimente culturale internaționale, la nivel corespunzător”, mai arată documentul remis MEDIAFAX.

UCIN face apel la Ministerul Culturii, Ministerul Educației Naționale și Ministerul Afacerilor Externe să sprijine demararea imediată a lucrărilor de consolidare necesare, din fonduri naționale și din fonduri europene, astfel încât, în cel mai scurt timp posibil, cinematograful Studio să redevină spațiul consacrat celor mai importante manifestări culturale cinematografice din țara noastră, așa cum a fost în ultimele decenii.

Uniunea Cineaștilor din România consideră că, în prezent, o parte însemnată din viața culturală a Capitalei este paralizată, astfel încât este necesar ca Guvernul României să ia măsuri imediate și energice pentru revenirea la o viață culturală normală.

Cinematograful Studio este înscris în Registrul Cinematografiei, conform Ordinului 601/2002 privind actualizarea Clasificării Activităților din Economia Naționala și a primit codul CAEN 9213. Calitatea ecranului, sunetul Dolby, aerul condiționat, starea de confort și altele, concurează la situarea acestuia în categoria I a sălilor de cinematograf din București, potrivit site-ului ucin.ro.

În plus, ținuta elevată a repertoriului și performanțele tehnice ale spectacolului au impus Cinema Studio între primele trei săli ale țării.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 17 noiembrie, legea care prevede interzicerea desfășurării de activități în spațiile comerciale precum magazine, săli de spectacole și structuri turistice, în clădirile cu risc seismic ridicat, până la consolidarea acestora.

Legea modifică Ordonanța Guvernului nr. 20/1994, privind măsurile pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente, și a fost inițiată de senatorii PSD Darius Vâlcov și Mihai Fifor în anul 2014. Inițial, legea prevedea doar sancțiuni pentru operatorii care nu urgentează lucrările de consolidare în astfel de spații, însă, potrivit unui amendament depus în Senat, a fost introdusă și respectiva interdicție.

Astfel, legea prevede interzicerea organizării și desfășurării de activități permanente și/sau temporare în spațiile „care implică aglomerări de persoane, până la finalizarea lucrărilor de intervenție realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice a construcției existente”.

Spațiile la care face trimitere legea sunt publice, cu altă destinație decât cea de locuință, respectiv „spațiile realizate în scopul desfășurării de activități care implică aglomerări de persoane, precum: săli de spectacol, de expoziții, de lectură, spații pentru comerț, structuri turistice de cazare și alimentație publică și prestări de servicii, asistență socială și medicală, administrație publică și altele asemenea, indiferent dacă aceste spații sunt rezultatul concepției inițiale a construcției ori, după caz, al unor amenajări ulterioare”.

Legea a fost adoptată în Parlament pe 10 octombrie, trimisă președintelui Klaus Iohannis la promulgare și publicată în Monitorul Oficial nr. 806 din 19 noiembrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat aflat pe moarte își petrece ultimele săptămâni de viață creându-și propria versiune AI,...
Ce a pățit Florentina din Iași, după ce s-a cuplat pe Facebook cu un tânăr...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Mario, reacţie halucinantă după ce a ieşit din BAC: 'Am ieşit să beau'. Ce notă...
„Nu mai mâncați pepene verde!” MOTIVELE pentru care este contraindicat, potrivit experților în medicină
Reacţia unui băimărean când a văzut cam cât ar trebui să cheltuiască pe zi la...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
ISU Tulcea emite RoAlert: Pot cădea obiecte din spaţiul aerian. România nu e vizată de...
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
TESTARE pentru șoferii din România. NOILE REGULI se vor aplica în toată țara
Un îndrăgit actor a murit subit la nici 30 de ani. Cauza decesului
Cine ar fi, de fapt, iubita lui Babasha. Artistul nu se mai ascunde: „Fără cuvinte”
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Jesse Owens, Regele Olimpiadei din 1936 de la Berlin. „Nu am fost invitat să dau...
×