Executivul de la Bruxelles a decis luni, 12 ianuarie 2020, să nu reînnoiască aprobările pentru insecticidul produs de cei de la Bayer care, afirmă unii specialiști, are efecte negative și asupra albinelor și bondarilor.
Decizia survine ca urmare a unei aprobări obținute de la majoritatea statelor UE în octombrie 2019, bazate pe o propunere venită din partea CE.
Astfel, fermierii nu vor mai putea utiliza brandurile Calypso și Biscaya ale celor de la Bayer, începând cu data de 30 aprilie 2020, data până la care mai există o derogare.
Decizia Executivului de la Bruxelles are ca bază științifică rezultatele cercetărilor Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) publicate în ianuarie 2019. Acestea au scos la iveală faptul că substanța activă în cauză este toxică pentru om și insectele polenizatoare, precum și că este prezentă în cantități mari în apele subterane.
Cel de-al patrulea neonicotinoid interzis la nivel european nu numai că omoară insectele dăunătoare, dar afectează și albinele și bondarii. Produsul le-ar slăbi sistemul imunitar și ar genera probleme de reproducție.
Anterior, blocul comunitar (UE28) restricționa printr-un moratoriu utilizarea a trei neonicotinoide în tratamentul culturilor agricole atractive pentru albine, tocmai ca urmare a efectelor nedorite pe care produsele în cauză le-ar avea asupra acestor insecte polenizatoare.
Pe de altă parte, cercetători din cadrul CNRS, INSA și ai Institutului de l’Abeille (ITSAP) ar fi demonstrat că reziduurile acestor insecticide – în special cele de imidacloprid – pot fi încă detectate în nectarul de rapiță în proporție de 48 la sută din solele testate, la concentrații care au variat mult de-a lungul anilor.
O evaluare a pericolelor pe care aceste insecticide le generează asupra albinelor, bazată pe parametri și modele de sănătate acceptate de mediul academic și de cel instituțional, a relevat faptul că, în doi din cinci ani, cel puțin 12 la sută dintre solele testate erau îndeajuns de contaminate încât să omoare 50 la sută din albinele și bondarii care ieșeau la cules. Rezultatele cercetătorilor au fost ulterior publicate în Science of the Total Environment, ediția 28 noiembrie 2019 și citate de Sciencedaily.com.
Rolul neonicotinoidelor în declinul populațiilor de albine a dus, alături de alte demersuri, la apariția în 2013 a unui moratoriu al Uniunii Europene (UE) care limita utilizarea clothianidinului, imidaclopridului și a thiamethoxamului la culturile care atrag albine polenizatoare. În septembrie 2018, decizia a fost urmată de o interzicere a utilizării celor trei neonicotinoide pe orice fel de cultură agricolă în câmp, în Franța. Cu toate acestea, neonicotinoidele sunt detectate în mod constant în flora spontană, pe culturile netratate chimic, fapt care sugerează dispersia lor în mediul înconjurător chiar și după utilizarea lor inițială în sectorul agricol.
Sursă foto: Pixabay