Un ambulalanțier de la SAJ Bihor a protestat la Ministerul Sănătății. Adrian Marcon a susținut singur o manifestație care a avut loc miercuri, 24 martie.
Ambulanțierul de la SAJ Bihor a vrut să informeze actuala conducere guvernamentală despre ceea ce se întâmplă în cadrul instituției unde lucrează. Acesta a fost primit de un secretar de stat. După o discuție care a durat aproximativ o oră, secretarul i-a promis că la Oradea va fi trimis Corpul de Control al Ministerului. De asemenea, va fi solicitat un control al Curții de Conturi la SAj Bihor în vederea evaluării legalității în ceea ce privește achizițiile.
„Mi-am luat concediu o săptămână special ca să pot veni la Minister. Am vrut să aduc la cunoştinţa actualei conduceri a Ministerului ilegalităţile pe care le fac de ani de zile cei din conducerea SAJ Bihor şi pentru care nu s-a luat nicio măsură, dovadă fiind că persoanele care le-au comis sunt în continuare pe funcţii”, a declarat Adrian Marcon pentru ebihoreanul.ro.
Ambulanțierul a protestat la Ministerul Sănătății începând cu ora 08:30. După aproximativ o oră, a fost invitat la o discuție de către secretarul de stat Monica Althamer.
Adrian Marcon l-a informat pe secretarul de stat în legătură cu mai multe ilegalități care se petrec la SAJ Bihor.
„I-am spus doamnei Althamer cum s-a fraudat concursul pentru ocuparea posturilor de directori, cum a ajuns dl Adrian Stângă (n.r. – fost consilier local PSD) director tehnic al SAJ Bihor şi dl. Liviu Sabău Popa (n.r. – fost consilier local PSD şi fost consilier al fostului ministru al Sănătăţii Florian Bodog) director economic, fără să îndeplinească condiţiile legale, la început prin numiri, în 2015, apoi printr-un concurs fraudat în 2019”, a declarat ambulanţierul.
De asemenea, Adrian Marcon i-a expus Minicăi Althamer și concluziile unui raport realizat de Camerei de Conturi Bihor. În documentul realizat în 2019 se confirmă faptul că „atât Liviu Sabău Popa ocupa nelegal funcţia (neavând vechimea legală pentru a fi admis la concurs), cât şi Adrian Stângă (fiind absolvent al unei facultăţi de energetică, deşi răspunde de parcul auto al SAJ Bihor), auditorii stabilind drept prejudiciu salariile încasate de cei doi până atunci, însumate la 350.000 lei”, potrivit sursei citate.
Totodată, ambulanțierul i-a prezentat secretarului de stat și alte documente emise de Curtea de Conturi Bihor. În acestea se atestă că SAJ Bihor a achiziţionat nelegal servicii de telefonie de la o firmă unde Sabău Popa fusese angajat anterior. Achiziția s-a făcut fără licitație, deși conform legii, trebuia făcut acest lucru în mod obligatoriu.
„În continuare se fac abuzuri. Dl Stângă este în comisiile de achiziţii şi SAJ achiziţionează prin încredinţări directe servicii pentru repararea autospecialelor, la preţuri exorbitante, dar cu lucrări făcute de mântuială. Dl Sabău Popa nu respectă programul de lucru, nu prea vine la muncă, dar umblă cu maşina de serviciu şi cu şoferul de colo-colo, pe la crâşme şi pe la femei. Cam ăsta-i rolul lui în instituţie”, a mai susținut Adrian Marcon.