Un ASTRONAUT american a auzit zgomote „ciudate” de la nava spațială Starliner. Acesta e blocat în spațiu până în februarie 2025

Publicat: 03 09. 2024, 12:41
Actualizat: 03 09. 2024, 12:43

Astronautul american Butch Willmore, aflat la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), a raportat, în urmă cu câteva zile, că a auzit sunete ciudate, venind de la nava spațială Boeing Starliner. NASA a deslușit până la urmă misterul și a venit cu o explicație fascinantă. 

Astronautul Butch Willmore a raportat că a auzit o serie de sunete „ciudate” de la nava spațială Starliner. Capsula Starliner, i-a transportat pe astronauții NASA  Butch Willmore și pe colega sa, Sunny Williams, la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) la începutul lunii iunie. Ce doi astronauți trebuiau stea puţin peste o săptămână în spaţiu, dar a fost necesară efectuarea unor teste după ce au fost detectate mai multe anomalii în timpul zborului.

Capsula a avut o serie de probleme, din cauza cărora astronautul Butch Willmore și colega sa, Sunny Williams, au rămas blocați în spațiu, cu șase luni mai mult decât era anticipat.

Butch Willmore a transmis echipajului de la sol că a auzit un sunet pulsând din interiorul capsulei. Astronautul a înregistrat sunetul, iar filmarea a ajuns virală, notează The Guardian.

– Asta e. – Da, Butch, acum am auzit. A fost un zgomot care pulsa, ca un sonar.

– Mai dau o dată și apoi să vă puneți capul la contribuție să vă dați seama ce se întâmplă. Legătura la voi. Să îmi spuneți dacă v-ați dat seama.

– O înregistrare bună. Mulțumim, Butch. O dăm mai departe la echipă și îți spunem ce aflăm. Butch, ca să fim sigur că suntem pe aceeași lungime de undă. Sunetul vine din difuzorul de la Starliner. Nu observi alte sunete, alte setări ciudate acolo, da?

– Nu, restul este normal.

– În regulă. Mulțumim., a decurs conversația dintre Willmore și echipajul de la sol.

Astronauții sunt blocați în spațiu până în februarie 2025

Astronauții Sunita Williams și Butch Wilmore se află la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) din 6 iunie. Din cauza problemelor tehnice, misiunea s-a prelungit şi data de întoarcere a devenit incertă. Willmore și Williams vor fi transportați înapoi pe Terra la bordul unei capsule SpaceX, însă acest lucru se întâmpla abia în februarie 2025. NASA a considerat că este prea riscant ca ei să revină cu nava spațială Starliner.

Cauza sunetelor din nava spațială Starliner, dezvăluită de NASA

La doar câteva zile de când Willmore a anunțat zgomotele ciudate, care veneau de la capsula Starliner, NASA a descoperit și ce anume a cauza acest fenomen.

„Sunetul intermitent de la un difuzor al navei spațiale Starliner de la Boeing, auzit de astronautul NASA Butch Wilmore la bordul Stației Spațiale Internaționale, s-a oprit. Feedbackul de la difuzor a apărut ca urmare a unei configurații audio dintre stația spațială și Starliner. Sistemul audio al stației spațiale este complex, astfel că permite multiple nave spațiale și module să fie interconectate, iar de aceea este normal să apară zgomot și feedback”, a transmis NASA luni, 2 septembrie a.c.