Un avion de supraveghere al NATO survolează astăzi România, pentru a culege date din Ucraina. Ce spune ministrul Apărării, Mircea Dușa
Ministerul Apărării Naționale a anunțat astăzi că aeronava E-3A AWACS a NATO va survola marți spațiul aerian al României, pe rute și în zone prestabilite, în cadrul unui exercițiu prestabilit, de antrenare a mijloacelor de poliție aeriană. Ieri, NATO a anunțat că două astfel de aeronave Boeing de supraveghere vor survola Polonia și România, în cadrul unor misiuni de antrenament în timpul cărora vor culege și informații despre situația spațiului aerian din Ucraina.
Ministrul Apărării, Mircea Dușa, susține că avionul NATO care survolează România astăzi fac „un exercițiu de rutină”, în opinia sa neexistând, „în momentul de față”, „vreo amenințare la adresa României vis-a-vis de situația din Ucraina”.
„După cum știți, România este stat NATO, este stat de graniță NATO și periodic se organizează exerciții de pregătire pentru diferite categorii de forțe. Astăzi, conform planificării NATO, are loc un exercițiu de rutină care s-a mai organizat, se organizează periodic de Comandamentul Militar NATO – un exercițiu de supraveghere aeriană și coordonare a misiunilor poliției aeriene. Sigur, având în vedere situația din Ucraina, de data aceasta ieri s-a cerut și aprobarea NATO”, a spus Mircea Dușa.
Ministrul Apărării susține că Exercițiul aerian nu este singular, fiind dublat astăzi și mâine de pregătirea în Marea Neagră a unui distrugător american. „În același timp, se desfășoară un exercițiu de pregătire pe Marea Neagră cu un distrugător al SUA și forțe navale române și cele bulgare. Este un exercițiu programat de mult timp, nici nu știam atunci de situația din Ucraina”, insistă Dușa. SUA au trimis încă de pe 8 martie, la Constanța, distrugătorul USS Truxtun.
Cât despre potențialul pericol la graniță, semnalat de președintele Traian Băsescu săptămâna trecută, la plecarea la Bruxelles, ministrul Apărării nu are deocamdată emoții. „Eu nu știu în noduri marine la ce distanță suntem, dar sigur suntem la 300 și ceva de kilometri de zona Crimeea. România este un stat NATO si faptul că suntem stat NATO și forțele și capabilitățile militare ale României sunt structurate pe standarde NATO ne asigură zona de securitate necesară și nu cred că în momentul de față vis-a-vis de situația din Ucraina există vreo amenințare la adresa României. Sperăm ca pe cale diplomatică și pe calea dialogului să se soluționeze situația din Ucraina și sper că rațională va învinge”, a mai spus Dușa.
Aeronavele fac parte din Forța NATO de Avertizare Timpurie, a cărei misiune de bază este asigurarea supravegherii aeriene, comenzii, controlului și comunicațiilor pe timpul operațiilor desfășurate în spațiul aerian al NATO, conform MApN.
Aparatul Boeing E-3A AWACS zboară la înălțimi de peste 9.000 de metri, are o rază de descoperire a radarului de 31.000 km pătrați și pot detecta ținte ce evoluează la înălțimi mici, în limita a 400 km, și la înălțimi medii, în limita a 520 km, conform datelor de la MApN.
Luni, un oficial al NATO a anunțat că avioanele cu tehnologie AWACS vor decola de la baza Geilenkirchen (Germania) și din Waddington (Marea Britanie).
„Aceste zboruri vor spori capacitatea de supraveghere a situației din Ucraina și vor avea loc doar deasupra teritoriului țărilor NATO. Este vorba de o misiune de rutină deasupra țărilor membre NATO”, a mai spus oficialul NATO.