Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Oradea l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Istvan Peter Gerenyi, avocat în Baroul Satu Mare, pentru trafic de influență.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în vara anului 2012, avocatul Istvan Peter Gerenyi a pretins în total 40.000 de euro de la doi clienți, cercetați în arest preventiv într-o cauză penală a Direcției Naționale Anticorupție Oradea, cărora le-a promis că, dacă îi vor da banii ceruți, va determina judecătorii învestiți cu soluționarea cererilor acestora să dispună punerea lor în libertate.
De asemenea, avocatul le-a promis celor doi inculpați că va discuta și cu judecătorii învestiți să se pronunțe asupra vinovăției lor și că îi va determina să pronunțe fie achitarea lor, fie condamnarea cu suspendarea executării pedepselor.
Întrucât cei doi inculpați se aflau în stare de arest preventiv, soțiile acestora i-au dat lui Istvan Peter Gerenyi în total 19.000 de euro.
Curtea de Apel Oradea a admis, în 1 noiembrie 2012, apelurile declarate de clienții avocatului orădean, a stabilit pentru fiecare o pedeapsă de trei ani închisoare, cu suspendarea sub supraveghere și a dispus punerea de îndată în libertate a acestora. După ce au fost puși în libertate, unul dintre clienții avocatului i-a mai dat acestuia 4.500 lei, echivalentul sumei de 1.000 de euro.
Ulterior, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul formulat de Direcția Națională Anticorupție Oradea, a casat decizia Curții de Apel Oradea și a trimis cauza spre rejudecare Tribunalului Satu Mare. În 16 octombrie 2014, magistrații Tribunalului Satu Mare i-au condamnat pe cei doi inculpați la pedepse de șase ani și șase luni de închisoare, respectiv de cinci ani de închisoare, cu executare, pedepse care au rămas definitive.
Cei doi inculpați condamnați la pedepse cu executare l-au denunțat pe Istvan Peter Gerenyi, în 8 septembrie avocatul a fost reținut și ulterior arestat preventiv, iar după mai puțin de o lună a fost trimis în judecată.
Procurorii au pus sechestru asigurător pe bunurile mobile și imobile ale lui Istvan Peter Gerenyi, până la concurența sumei de 20.000 de euro, în vederea confiscării speciale.
Anchetatorii au trimis dosarul la Curtea de Apel Oradea, propunând instanței menținerea și pe timpul judecării cauzei a măsurilor preventive și asigurătorii dispuse.
Procurorii au fost sprijiniți în acest caz de Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Bihor.