Prima pagină » Știri » Un avocat a murit într-un accident, după audieri care au durat aproape 20 de ore, la DIICOT Târgoviște / Reacția UNBR: E momentul să ne întoarcem privirea și spre noi

Un avocat a murit într-un accident, după audieri care au durat aproape 20 de ore, la DIICOT Târgoviște / Reacția UNBR: E momentul să ne întoarcem privirea și spre noi

Un avocat a murit într-un accident, după audieri care au durat aproape 20 de ore, la DIICOT Târgoviște / Reacția UNBR: E momentul să ne întoarcem privirea și spre noi
Avocatul Ernest Andrei Moldoveanu, în vârstă de 69 de ani, din Târgoviște, a murit după ce a intrat cu mașina într-un TIR. Colegii săi spun că bărbatul era obosit, după audieri de aproape 20 de ore la DIICOT și, cel mai probabil a ațipit și a intrat cu mașina într-un camion.

Avocatul Nicolae Pană, colegul lui Ernest Andrei Moldoveanu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că a stat alături de avocatul decedat aproape 20 de ore la audieri, la DIICOT, într-un dosar în care au fost audiate aproape 80 de persoane.

„Am stat alături de el la audieri aproape 20 de ore, la DIICOT Târgoviște. Era un dosar mare, cu foarte multe persoane care aveau calitatea de martori, au fost audiate 70 – 80 de persoane și a trebuit să stăm până dimineața, până au fost audiați toți. Noi credem că din cauza oboselii s-a întâmplat. A ațipit la volan și a intrat cu mașina într-un camion. Avea 69 de ani. După 47 de ani de avocatură să termini așa, e mare păcat”, a spus Nicolae Pană.

Potrivit acestuia, avocatul Moldoveanu a venit la sediul DIICOT Târgoviște miercuri la ora 10 dimineața și a plecat joi după ora 6, a doua zi, iar accidentul a fost produs în apropierea casei.

Avocatul decedat, Ernest Andrei Moldoveanu, a fost decanul Baroului Dâmbovița două mandate, respectiv opt ani.

Reacția UNBR

„Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România anunță cu tristețe că miercuri 4 decembrie 2019, a încetat din viață domnul avocat Ernest Andrei Moldoveanu, fost Președinte al Colegiului de avocați Dâmbovița și ulterior, după apariția Legii nr. 51/1995, Decan pentru două mandate al aceluiași barou.

Am aflat cu tristețe că miercuri 4 decembrie 2019, a încetat din viață domnul avocat Ernest Andrei Moldoveanu, fost Președinte al Colegiului de avocați Dâmbovița și ulterior, după apariția Legii nr. 51/1995, Decan pentru două mandate al aceluiași barou.
Cauza decesului a fost un accident de circulație.

Domnul avocat se întorcea la ora 6,00 dimineața de la sediului DIICOT Dâmbovița de la audieri care au început marți, 3 decembrie la ora 10,00, starea de oboseală accentuată acumulându-se după o noapte întreagă petrecută pe culoarele structurii de parchet, așteptând audierea clientului său și din cauza concentrării la o ora nefirească pentru lucru.

Desigur, în pofida faptului că am încercat să ne informăm și să analizăm circumstanțele care au impus acest program de lucru în privința anchetei penale, nu putem afirma acum, fără o cunoaștere a particularităților cauzei, că aceste audieri maraton la ore de noapte reprezintă un abuz al autorităților ori au la bază aspecte ce țin de specificitatea cazului și care pot fi explicate legal. Evident, fără o abordare instituțională anterioară a chestiunii programului de lucru al avocaților, este greu acum să punem acest trist și grav eveniment pe seama unui dezinteres sau chiar dispreț al autorităților sistemului judiciar față de munca avocatului. Nu cunoaștem exact motivele care au condus la audieri la ore târzii ori de ce nu s-a comunicat avocaților ordinea audierii, ora aproximativă la care se audiau suspecții sau martorii asistați de avocați. Știm însă că în principiu, justiția este diurnă, caracterul nocturn fiind de evitat din multiple explicabile motive.

Manifestând toată aprecierea pentru munca celor care lucrează în sistemul judiciar trebuie să atragem atenția că avocatul este un partener al justiției. Or, un partener al justiției trebuie tratat cu respect. Respectul nu înseamnă numai cuvinte frumoase, aprecieri generale spuse în cadrul conferințelor și dezbaterilor profesionale sau scrise în ghiduri. Respectul trebuie să fie efectiv. Efectivitatea respectului înseamnă a se lua în calcul și viața, sănătatea, capacitățile umane ale avocatului, a lua măsuri pentru ca activitatea profesională a acestuia să fie desfășurată în condiții optime.

Este momentul să ne întoarcem privirea și spre noi, avocații, pentru că așa cum pretindem sistemului judiciar să ne trateze cu respect, trebuie să ne respectăm și noi în cadrul formelor de exercitare a profesiei. Și acolo programul trebuie să fie unul care să țină seama de viața și sănătatea avocatului. Se poate muri sau pierde sănătatea și din cauza oboselii acumulate la birou nu numai pe culoarele unității de parchet.

Avocați, judecători și procurori trebuie să avem în vedere că viața și sănătatea tuturor trec înaintea justiției și adevărului.

CONSILIUL UNIUNII NAȚIONALE A BAROURILOR DIN ROMÂNIA”, transmite consiliul UNBR.

Citește și