Un băiat de nouă ani din Iași, somat să-și declare veniturile. Ce spune Casa de Asigurări

Publicat: 16 01. 2013, 15:24
Actualizat: 02 02. 2019, 13:52

Un băiat de nouă ani din Iași, elev în clasa a III-a, a primit acasă o înștiințare de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, prin care era somat să se prezinte urgent la sediul instituției pentru a-și declara veniturile obținute în ultimii ani, șefii CJAS recunoscând că este o eroare.

Radu Ștefan Vicol, elev în clasa a III-a, a primit acasă o înștiințare pe numele său, prin care era somat să își declare veniturile obținute în ultimii ani, pentru stabilirea contribuției la asigurările de sănătate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În documentul primit la domiciliu erau scrise corect datele copilului, inclusiv CNP-ului acestuia.

„La început am crezut că este o greșeală și că este vorba de o coincidență de nume, dar nu a fost așa. Nu înțeleg ce i se impută, alocația pe care i-am depus-o la bancă sau premiul de 30 de lei câștigat la olimpiada de matematică de anul trecut? Sunt sume minore, e aberant să te pună pe drumuri și să te amenințe cu amenzi și penalități”, a afirmat Sorin Viol, tatăl copilului.

Reprezentanții CJAS Iași susțin că elevul apare în evidențele instituției cu venituri obținute din dobânzi, dar că este vorba despre o eroare a angajaților instituției în trimiterea înștiințării respective, întrucât ar fi trebuit pus un filtru de vârstă.

„Înștiințarea nu reprezintă o decizie de depunere, prin care să se stabilească o obligație certă de plată, ci doar o invitație pentru clarificarea veniturilor realizate”, a declarat, miercuri, Robert Dâncă, președintele CJAS Iași.

El a precizat că înștiințarea trimisă minorului va fi anulată, adăugând însă că nu se impune sancționarea vreunui angajat al instituției pentru eroarea comisă.