Un bărbat din Africa de Sud a găsit în grădina de lângă casă un șarpe deformat, extrem de rar. Animalul are două capete și specialiștii cred că nu va avea o viață lungă.
Oamenii de știință spun că animalele care se nasc cu două sau mai multe capete au o afecțiune numită policefalie, care este mai frecventă la reptile decât la mamifere.
Potrivit cercetătorilor, o posibilă cauză a acestei afecțiuni este incapacitatea embrionului de a completa în întregime o diviziune. Alternativ, doi embrioni separați pot fuziona împreună incomplet, creând o creatură diformă.
O lucrare din 2013, publicată în Journal of Comparative Pathology, a constatat că dintr-un eșantion de 4.087 pui de viperă, doar trei au eclozat cu două capete.
Nick Evans, un salvator de șerpi din Africa de Sud, a fost rugat să ia șarpele cu două capete, care face parte dintr-o specie inofensivă, de la un bărbat care l-a găsit în grădina sa.
Bărbatul, care locuiește în Ndwedwe, un oraș la nord de Durban, nu a vrut ca nimeni să facă rău creaturii ciudate, așa că a pus-o într-o sticlă și i-a cerut lui Evans să o ia.
Există cazuri de șerpi cu două capete, dar aceste exemplare sunt foarte rare.
„A fost o priveliște atât de ciudată să văd acest șarpe deformat. Este inofensiv și are în jur de 30 de centimetri lungime. A fost destul de interesant să vezi cum se mișcă. Uneori, capetele încercau să meargă în direcții opuse unul față de celălalt, alteori, se sprijineau unul pe celălalt. Acesta părea cel mai eficient mod de a se deplasa.”, a spus bărbatul venit în ajutor.
Animalele cu policefalie nu supraviețuiesc adesea foarte mult timp, în funcție de gradul în care cele două capete sunt despărțite.
Conform spuselor lui Evans, șarpele unic este acum în siguranță.
„Nu are rost să-l eliberez. Din câte știu eu, în general, nu trăiesc mult. Acesta nu ar rezista deloc mult în sălbăticie. Abia se poate mișca și, atunci când o face, o face incredibil de încet pentru un prădător”, a declarat acesta.