Un ploieștean a avut parte de o surpriză neplăcută din partea companiei Engie. El a găsit în căsuța poștală cu o factură de plată la gaze în valoare de 2300 de lei deși nu a consumat niciun metru cub.
”În urmă cu 12 ani eu m-am mutat din apartamentul din Ploiești, în care locuiam, la casă, împreună cu copiii mei. De atunci, în apartament nu locuiește nimeni, el nefiind dat în chirie. Recent, m-am trezit cu o factură de gaze de 2337 de lei, deși, repet, eu nu am consumat niciun metru cub, iar asta o dovedește contorul meu, care este pe 0”., susține proprietarul casei.
Bărbatul spune că este prima factură pe care o primește după 12 ani și că nu știa nici măcar că este client al Engie.
”ENGIE Romania a facturat în baza indexului autocitit, transmis telefonic operatorului de distribuție, folosindu-se codul unic de autocitire disponibil pe factura de gaze naturale. Această situație a fost generată de o eroare regretabilă cauzată de transmiterea greșită a codului unic de autocitire către operatorul de distribuție. Situația evocată a fost remediată de îndată ce clientul ne-a adus-o la cunoștință. Ne cerem scuze pentru această situație, care, însă, nu a fost generată de ENGIE Romania”, a fost răspunsul celor de la ENGIE.
De precizat că atât la gaze cât și la electricitate nu se mai aplică compensarea de la bugetul de stat care a fost valabilă până acum. Adică facturile nu mai includ acea linie cu minus.
Autoritățile române tratează cu optimism efectele asupra industriei a eventualei reduceri cu 15% a consumului de gaz. În piață însă, marii jucători își restrâng deja activitatea și dau oameni afară.
Consumatorii industriali a căror activitate depinde de gazele naturale și de energie întorc zilele acestea planurile de viitor pe toate părțile.
Afectați deja grav de scumpirea masivă a gazelor naturale, marii jucători din industrie au la orizont o nouă posibilă lovitură, odată cu decizia Uniunii Europene de a recomanda reducerea consumului de gaze cu 15% până în martie 2023.