Prima pagină » Știri » Un Brexit fără acord, catastrofă pentru România! 12.000 de persoane și-ar pierde locul de muncă în țara noastră

Un Brexit fără acord, catastrofă pentru România! 12.000 de persoane și-ar pierde locul de muncă în țara noastră

Un Brexit fără acord, catastrofă pentru România! 12.000 de persoane și-ar pierde locul de muncă în țara noastră

Un Brexit fără acord ar fi o catastrofă pentru mii de români care lucrează în industria textilă şi de încălţăminte întrucât aproximativ 12.000 de locuri de muncă vor fi pierdute, ceea ce înseamnă 2% din PIB şi 1,4% din cifra totală de afaceri din economie.

În România se produc haine, fibre textile şi încălţăminte în valoare de 22 mld. lei (4,4 mld euro) anual, ceea ce înseamnă 2% din PIB, dar și aproximativ 1,3-1,4% din totalul cifrei de afaceri a mediului de bussiness local în 2019, potrivit ZF.

Brexitul fără acord ar zdruncina întreaga Europă, lăsând aproape 130.000 de croitorese şi cusătorese fără un loc de muncă iar România ar fi a treia cea mai afectată țară, potrivit unui raport realizat de Confederaţia Europeană a Producătorilor de Haine şi Textile.

12.000 de persoane, fără locuri de muncă în România în urma Brexitului fără acord

În fapt, dacă Boris Johnson, premierul Marii Britanii, și Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, nu ajung la o înțelegere, 12.000 de persoane din România ar putea rămâne fără un loc de muncă.

„Producţia de haine, încălţăminte şi textile se va nu­mă­ra printre cele mai afec­tate industrii de un Brexit fără acord, dat fiind că peste 100.000 de locuri de muncă din UE şi alte aproape 30.000 de joburi din Marea Britanie ar putea dispărea“, potrivit unui anunţ al Confederaţiei Europene a Producăto­rilor de Haine şi Textile (Euratex) care a rea­lizat un studiu de im­pact împre­ună cu Uni­versitatea din Leuven.

Țările cele mai afectate de un Brexit fără acord vor fi Italia, România şi Portugalia, în țara noatră 12% din persoanele care lucrează în domeniul menționat riscând să rămână fără loc de muncă.

„Fabricile care lucrează pentru bran­duri britanice se confruntă cu pro­ble­me majore, au redus numărul de sala­riaţi şi pentru că nu mai au comenzi se gân­desc chiar să închidă din 2021. Brita­ni­cii aveau multe branduri care îşi lucrau co­lecţiile în România. Piaţa de textile re­sim­te punctual efectele acestor falimente şi insolvenţe (Debenhams şi Arcadia – n.red.), dar mai mult efectele Brexitului“, spu­nea recent designerul Irina Schrotter, care are două fabrici de tex­tile, dar nu lucrează cu branduri britanice.

 

Citește și