Prima pagină » Știri » Un câine polițist din Brăila a ajuns vedetă după ce a prins autorii a două crime

Un câine polițist din Brăila a ajuns vedetă după ce a prins autorii a două crime

Un câine polițist din Brăila a ajuns vedetă după ce a prins autorii a două crime
Instructorul lui Rex, Marian Hârjoghe, agent șef adjunct la Inspectoratul de Poliție Județean Brăila, spune despre câinele său că îi este "cel mai bun coleg", de care speră să nu se despartă nici când patrupedul nu va mai putea lucra în Poliție, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Instructorul lui Rex, Marian Hârjoghe, agent șef adjunct la Inspectoratul de Poliție Județean Brăila, spune despre câinele său că îi este „cel mai bun coleg”, de care speră să nu se despartă nici când patrupedul nu va mai putea lucra în Poliție, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Legătura dintre mine și Rex este esențială, îi cunosc toate mișcările, felul în care își ciulește urechile, toate smuciturile lesei, toate scâncetele de bucurie sau nerăbdare, ori agitația plină de satisfacția misiunii împlinite. Rex este colegul meu cel mai bun, un adevărat profesionist, îl iubesc și foarte important este că nu m-a dezamăgit niciodată. Este al meu. Petrecem mult timp împreună, mergem în parcuri, prelucrăm urme, asta e munca noastră, suntem colegi”, spune instructorul lui Rex.

Polițistul povestește cu mândrie că Rex a contribuit decisiv la prinderea autorilor a două crime comise în județul Brăila, în 2011 și în acest an.

„Pe abilitățile lui m-am bazat și în descoperirea principalilor suspecți de comiterea celor două crime, cea din 2011, din localitatea Silistraru, și cea din acest an, din comuna Grădiștea”, spune instructorul Marian Hârjoghe.

Astfel, în primul caz de crimă, câinele Rex a luat urma de la locul faptei, a mers câteva sute de metri, apoi s-a oprit într-un bar din localitatea Silistraru, unde polițiștii au găsit telefonul mobil al victimei, dat de făptaș unui consătean în schimbul băuturilor alcoolice. Ulterior, criminalul a fost descoperit.

Cel mai recent caz în care Rex a dovedit că este un veritabil câine de urmă a fost în luna februarie 2015, când o femeie din comuna Grădiștea a fost ucisă de patru localnici, pentru a-i lua banii din geantă.

„După prima urmă luată de la locul crimei, Rex m-a condus într-un grup de localnici, unde se afla și o rudă a victimei, ceea ce a însemnat că urma luată aparținea persoanei decedate, apoi, ajuns lângă un gard din care agresorii au rupt o scândură, a luat urma, a mers atent peste 130 de metri, a adulmecat-o pe o altă stradă și a dat semne de neliniște și agitație în dreptul porții imobilului unor localnici. Urmărind și această pistă indicată de Rex, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Brăila i-au identificat și reținut pe trei dintre cei patru agresori, care locuiau în acel imobil”, a declarat instructorul.

Marian Hârjoghe se întristează însă atunci când este întrebat despre momentul în care Rex „va trebui să iasă la pensie”.

„Face șase ani în iunie. O va mai duce probabil trei – patru ani. Ei au, de regulă, probleme cu șoldurile, am avut odată un caz, am mers cu el pe jos cinci-șase kilometri. Când nu va mai putea să lucreze se va face o licitație, dar sper să-l pot lua eu”, spune polițistul.

Purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Brăila, Jenel Șogor, afirmă că Rex este „brăilean get-beget” și că, încă din anul 2010, tandemul câine – instructor a dat rezultate deosebite.

„Primul curs făcut la Centrul Chinologic Sibiu, în anul 2010, pe când avea nouă luni, l-a absolvit cu note de 9 și 10, notă maximă obținând și la specializarea «prelucrare urmă miros uman». Întors acasă de la cursuri, în același an, în prima lui misiune a mers pe urmele unui hoț din locuințe, din comuna Movila Miresii, și, după ce a mirosit locul pe unde hoțul a sărit gardul, a căutat vreo 300 de metri, a ajuns pe o altă uliță și s-a oprit în fața casei autorului. Investigațiile ulterioare ale polițiștilor au stabilit că pista urmată de el a fost bună”, a spus Jenel Șogor.

Dintre cei 18 câini de patrulare/intervenție și de urmă pe care polițiștii brăileni îi folosesc în misiuni, Sara, care are doar nouă luni, este cea mai jucăușă și considerată „mascota” padocului de câini, ea urmând să fie „școlită” la Centrul Chinologic Sibiu, tot pentru prelucrare urmă miros uman, împreună cu instructorul ei, Aurelian Băbătie, agent șef principal.

Câinele polițist Bob are doi ani și trei luni și a fost specializat pe prelucrarea și depistarea după miros a tutunului. Împreună cu instructorul Nelu Ciocârlan Nelu, agent șef principal, Bob are deja câteva depistări la activ în acest an, participând la acțiuni, filtre, descinderi și percheziții domiciliare.