Prima pagină » Știri » Un călugăr a spălat picioarele unor copii săraci la Catedrala Arhiepiscopală din Galați

Un călugăr a spălat picioarele unor copii săraci la Catedrala Arhiepiscopală din Galați

Arhimandritul Antonie Ispas a spălat picioarele unor copii săraci, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală a Dunării de Jos din Galați, reeditând astfel fapta lui Iisus Hristos, care a spălat picioarele apostolilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Conform tradiției, în Joia Mare se prăznuiește spălarea picioarelor ucenicilor de către Iisus Hristos. Arhiepiscopia Dunării de Jos rămâne unul dintre puținele locuri în care obiceiul mai este respectat.

Astfel, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înalt Prea Sfințitul Părinte Casian, sau altă față bisericească spală picioarele unor copii. Joi, au fost spălate picioarele a 12 copii care provin din centrele de plasament sau din familii defavorizate din Galați.

Ceremonia se desfășoară de fiecare dată la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, după oficierea Sfintei Liturghii. Anul acesta, au fost aleși 12 copii cu vârste între 6 și 11 ani din localitățile gălățene Rediu și Plevna, care provin din familii sărace și care au rezultate foarte bune la ora de religie.

Călugărul Antonie Ispas le-a spălat copiilor picioarele, apoi le-a șters cu un prosop și le-a sărutat.

La finalul ceremoniei, la care au asistat zeci de gălățeni, cei 12 copii au primit binecuvântarea preoților, dar și pantofi noi, obiecte de igienă și dulciuri.

Preoții le-au vorbit credincioșilor despre semnificația momentului.

„Această slujbă ne aduce aminte de gestul Mântuitorului de a se smeri pe sine, dacă eu vă spăl picioarele așa să faceți și voi, unii altora. Aceasta rânduială este din secolul șase, se făcea la locurile sfinte. Înțelesul duhovnicesc al spălării picioarelor este smerenia Înălțătoare a Domnului… Al doilea sens este curățirea și spălarea prin apa sfințită de întinăciunea păcatelor noastre”, a spus părintele Daniel Popa.

Acțiunea este organizată anual, în Joia Mare, la Galați, de Arhiepiscopia Dunării de Jos și de Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români. Se reeditează astfel fapta lui Iisus Hristos, care a spălat picioarele apostolilor, într-o pildă de smerenie. Preoții spun că ritualul înseamnă curățire de păcate, iertare și puterea de a iubi aproapele.

 

Autor

Citește și