Un caz controversat în România: un cuplu de homosexuali și-a dus fetița la piscina unui hotel de lux din București. Ce s-a întâmplat când „cei doi tați” au încercat să o schimbe în vestiarul bărbaților

Publicat: 09/09/2014, 11:45
Actualizat: 20/10/2014, 12:18

„Tati, iartă-mă că ți-am făcut necazuri”, i-a spus fetița în seara aceea, înainte de culcare. Lestat a mângâiat-o pe păr, șoptindu-i „Nici vorbă”. A doua zi însă, când s-a dus să o ia de la grădiniță, educatoarea avea să-l anunțe că Lucrezia refuzase să intre singură la toaletă de frică. Plângea că vine un bărbat să o certe. Micuța nu uitase incidentul la care asistase, împreună cu fratele ei, geamăn, la piscină, cu câteva zile în urmă. Atunci când tatăl ei a vrut să o schimbe, ca de atâtea alte zeci de ori, în vestiarul bărbaților de la clubul Health Academy Downtown, din incinta Hotelului Radisson Blu, s-a iscat o neînțelegere. Un client al clubului, care folosea și el vestiarul, a venit spre ei nemulțumit de prezența fetiței de 3 ani, acolo.

Zadarnic i-a explicat Lestat bărbatului că este vorba despre un copil în vârstă de 3 ani, și că „în Europa cei mici sunt admiși în vestiarele de sex opus până la vârsta de 7 ani, însoțiți de un părinte”. I-a spus și că are gemeni, că are un partener și că nu există o mamă care să însoțească fetița în vestiarul dedicat femeilor:

„Suntem o familie cu doi tați”, a continuat Lestat, dar replica „Bulangiule, femeile ar trebui să plece acolo de unde au venit” a căzut peste el.

Incidentul a ajuns să fie discutat pe 8 septembrie în ședința Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, după ce Lestat și Asociația Accept (n.r.organizație care apără drepturile omului și are un interes legitim în combaterea discriminării îndreptată împotriva unui grup de persoane) au adresat o plângere Consiliului reclamând fapte de discriminare pe criterii de sex, orientare sexuală și statut familial din partea unui club de fitness cu pisicină.

Oratio și Lucrezia, pregătiți să meargă la pisicină / Foto: arhiva personală

Opt sesizări într-un singur an: un cerc vicios

Este o premieră și asta pentru că, deși în România zeci de persoane sunt discriminate pe motive de orientare sexuală, foarte puține se hotărăsc să sesizeze Consiliul. „Este regretabil că, de exemplu, anul trecut, doar opt astfel de sesizări au fost depuse”, declară pentru gândul Csabo Astalosz, președinte CNCD. „Nu sunt petiții, deși în realitate sunt astfel de cazuri de discriminare. Din păcate, persoanele aparținând minorităților sexuale își ascund orientarea din cauza prejudecăților, stereotipurilor existente. Foarte puține dintre aceste victime își asumă public identitatea și foarte puține fac plângeri”, declară oficialul.

„Este o miză prea mare având în vedere că, la noi în țară, sondajele arată că dintre toate grupurile expuse discriminării, românii acceptă cel mai puțin persoanele LGBT (n.r. lesbiană, gay, bisexual și transsexual), în sensul că nu doresc să aibă rude, prieteni, colegi de serviciu sau vecini LGBT”, afirmă pentru gândul Iustina Ionescu, avocat de Drepturile omului și Director de Programe ECPI – Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice. Potrivit acesteia, miza este ridicată pentru că implică o anumită expunere. „Acceptarea și susținerea din partea celor apropiați este foarte importantă, dar aceasta presupune ca ei să cunoască identitatea persoanelor LGBT – un cerc vicios care, din păcate, nu poate fi spart decât de către persoanele LGBT”. Potrivit Iustinei Ionescu, „joacă un rol important și lipsa de încredere în capacitatea și dorința instituțiilor statului de a înfăptui justiția, o problemă generalizată la nivelul societății românești. De aceea, cred că este important ca persoanele LGBT să știe că există mai multe precedente și în România în care angajatori, prestatori de servicii, politicieni sau persoane de rând au fost obligate să răspundă pentru faptele lor de discriminare împotriva persoanelor LGBT”.

Unele dintre aceste cazuri au ajuns în fața autorităților cu ajutorul Accept, așa cum este și cazul Lestat – WorldClass România: „Este important ca persoanele discriminante să ia atitudine și să nu se lase intimidate, chiar atunci când discriminatorul este o companie”, afirmă Florin Buhuceanu. „Doar așa putem dovedi că nimeni nu este mai presus de lege”, spune directorul Accept.

„Scumpa mea, tu nu ai voie la pisicină

În vreme ce oficialul CNCD și militanții pentru drepturile omului vorbesc despre curajul de a vorbi despre discrimnare, Lestat, un cetățean stabilit de 11 ani în România, vrea să știe ce să îi răspundă fiicei sale, acum în vârstă de 4 ani, atunci când îl întreabă de ce ea nu mai merge la pisicină. „Încă suntem clienți ai clubului, dar nu putem folosi toate serviciile pentru care plătim deoarece conducerea încă ne refuză accesul în vestiar cu fiica noastră. Ce pot să fac? Să merg cu fiul meu de patru ani, dar să-i spun surorii lui gemene: „Îmi pare rău, scumpa mea, nu te pot lua la piscină fiindcă familia noastră nu e binevenită la World Class Downtown”?

Imagine de vacanță. Foto: Arhiva personală a lui Lestat

Într-un interviu pentru gândul acesta vorbește despre discriminare și despre reacția autorităților în astfel de cazuri. „Trăiesc în România de 11 ani și este prima dată când am fost discriminat”, spune Lestat. Știe că discriminarea poate apărea oriunde, dar se declară „șocat că, în acest caz, discriminarea vine din partea World Class, o companie al cărei client sunt de mai bine de un deceniu. Este și mai șocant acum pentru că, în prezent, industria sănătății susține peste tot în lume eforturile de a stopa bullying-ul (n.r. hărțuirea) în sport”.

„Poponarii, acasă

În clubul în care merge de peste 10 ani, Lestat a fost jignit. Nu doar el, ci și partenerul său, în fața copiilor pe care îi aduseseră la înot. Li s-ar fi spus „bulangii” și „poponari”, iar cuvintele grele au venit din partea unor doi clienți ai clubului de sport, chiar în incinta World Class România, fără ca nimeni să intervină. Se întâmpla pe 29 martie 2014, la prânz: „Femeile ar trebui să plece acolo de unde au venit”, „Aici sunteți în România, nu în Germania.”

Pentru că situația devenise tensionată, Lestat povestește că a urcat la Dan Ciornei, administratorul clubului, cerându-i acestuia să intervină în raport cu cei doi agresori. „Domnul Ciornei mi-a spus că va veni mai târziu, dar între timp am fost dați afară din vestiar, noi și copiii”, rememorează incidentul Lestat. În cursul aceleiași zile, în absența unei reacții din partea managerului de club, Lestat îl sună pe directorul World Class România, Mikael Fredholm, povestindu-i incidentul. Acesta și-ar fi cerut scuze, iar discuțiile au continuat prin e-mail. Lestat a cerut numele celor doi agresori și retragerea calității de membru al clubului pentru aceștia, în baza prevederilor contractuale care permiteau acest lucru în contextul pretinselor fapte. Dar nimic în acest sens nu s-a întâmplat.

Reguli noi pentru părinți

Câteva zile mai târziu de la incident, când Lestat și-a dus gemenii la pisicină a văzut un afiș potrivit căruia părinții care vin însoțiți de copii minori nu pot să mai utilizeze facilitățile vestiarului corespunzător sexului lor, pentru a echipa copiii de sex opus, indiferent de vârsta acestora. Practic, nu mai putea să o schimbe pe Lucrezia, fetiței nemaifiindu-i permis accesul în vestiarul bărbaților.

Copila măsoară puțin peste un metru și nu știe să se dezbrace singură, să-și strângă hainele, să-și scoată din rucsac slipul de înot, să își îmbrace corect chilotul și, cum este firesc, să deschidă și să închidă singură cu cheiea dulapul din lungul vestiar dedicat femeilor la Health Academy Downtown. Are aproape 4 ani și puțin peste 100 de centimetri.

Noua regulă – afișată astfel încât oricine ajungea la sala de sport săo poată vedea, inclusiv Lestat – nu se regăsea în contractul încheiat de acesta cu clubul de fitness, ca prestator de servicii. Dar conform unui punct din Contract (pct.I.15), Lestat, ca membru, trebuia să respecte pe lângă Regulamentul Intern de Funcționare al World Class și „orice reglementări speciale, afișate și/sau amplasate în diferite zone ale centrelor de sănătate”.

„Dragi membri,

Dorim sa va informam cu privire la regulile de utilizare a vestiarelor World Class atunci cand sunteti insotiti de copii, indiferent de varsta acestora din urma:

Astfel fetele trebuie sa foloseasca vestiarul destinat femeilor, iar baietii pe cel destinat barbatilor. Copiii, cat timp se afla in vestiare (pentru barbati sau pentru femei), in mod obligatoriu, trebuie sa fie insotiti de persoane de acelasi sex. Este strict interzis accesul in vestiare al adultilor si/sau copiilor de sex opus celui caruia ii este destinat vestiarul respectiv”.

Corespondență și autoritate

Politica în cluburi similare din Europa și SUA stabilește o vârsta de 5-9 ani pentru copiii care pot avea acces în vestiarul corespunzător sexului opus, dacă sunt însoțiți de părinți aparținând acestui sex.

Informații și dovezi în acest sens au primit și cei de la World Class din partea lui Lestat și a partenerului său, dar regula a rămas neschimbată: „Pentru a satisface cât mai mulți dintre clienții clubului”, potrivit răspunsului primit în scris de la dl. Mikael Fredholm, Director General World Class Romania S.A., afirmă Lestat Monroe. Susține că i s-a sugerat, la fel ca și celorlalți părinți de sex opus copiilor lor, să folosească toaleta publică pentru a-i echipa pe aceștia înainte și după folosirea piscinei.

Lestat susține că inițial s-a comunicat că noua regula a fost elaborată cu consultarea prealabilă a Directiei de Protecție a Copilului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale (DPC), însă în momentul în care au cerut o copie a acestei decizii, managerul World Class România a replicat că nu există un răspuns scris și nici o consultare propriu-zisă, ci o „discuție prealabilă telefonică”.

Ulterior, în urma unui demers solicitat de către Lestat, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție i-a comunicat acestuia răspunsul trimis în data de 28.05.2014 avocatului World Class în legătură cu oportunitatea și legitimitatea introducerii regulii în cauză.

Din răspunsul ANPDCA reiese că regula este în afara legii și nu este oportună din punct de vedere al interesului copilului; dimpotrivă, siguranța copilului primează, iar aceasta nu poate fi asigurată decât prin însoțirea copilului de un părinte. Conform ANPDCA, în cazul copiilor de vârste mici, dacă nu sunt prevăzute facilități de vestiare pentru familie, decizia accesului în vestiarul destinat persoanelor de sex opus copilului poate fi lăsată în seama părintelui:

„…primordială este siguranța copilului care poate fi asigurată cel mai bine dacă acesta este însoțit de un părinte/persoană de îngrijire. […] Persoanele în măsură să evalueze impactul unei astfel de situații asupra copilului sunt chiar părinții săi întrucât cunosc cel mai bine nivelul și nevoia de intimitate, de spațiu personal precum și credințele privind nuditatea care sunt împărtășite în interiorul familiei.” (Adresa nr.1066/SJ/RP/28.05.2014)

Discuțiile cu managementul clubului au continuat, Lestat urmărind eliminarea măsurii discriminatorii. Din păcate, spune el, regula rămâne în vigoare la nivelul clubului, iar reprezentanții Health Academy Downtown nu sunt interesați, conform propriilor declarații, să creeze facilități corespunzătoare pentru membrii care doresc sa beneficieze de serviciile pe care le plătesc, alături de copii de sex opus:

„După cum v-am mai comunicat, avem în vedere posibilitatea crearii unui vestiar pentru copii, nu ne-am decis dacă vom face asta sau nu, prin urmare este logic că nu vă putem comunica o data cand acesta va fi gata – fiindca doar analizam ideea. Așa că pentru moment haide să spunem că nu vom deschide un vestiar pentru copii, ca sa evitam orice neînțelegeri”.

În ceea ce îi privește pe cei clienți care i-au agresat pe Lestat și pe partenerul acestuia în vestiar, au în continuare calitatea de membri ai clubului. „Bărbații care ne-au agresat au făcut asta pentru că suntem o familie homoparentală (n.r. formată din doi tați). Erau și alți tați cu fiicele lor în vestiar în acea zi, dar nu le-au spus nimic și nu părea că le pasă. Iar conducerea și angajații World Class s-au străduit din răsputeri să facă „problema” – existența părinților gay – să dispară, ca acești bărbați să fie mulțumiți”, spune Lestat pentru gândul: „Mă aștept la un comportament homofob din partea oamenilor ignoranți, sunt șocat să văd că o companie condusă de un suedez aparent educat – Mikael Fredholm – și deținută de investitori străini a încercat mușamalizeze acest incident și să ne facă „să dispărem” ca familie homoparentală”.

Soluția clubului: „jignitoare și dezgustătoare

Lestat vorbește și despre soluția care i-a fost propusă de către managementul clubului, pentru a beneficia de serviciile plătite și de a-și duce copiii în continuare la pisicină: „Soluția – să-i schimbăm pe copii în toaleta publică, folosită zilnic de sute de oameni – este pur și simplu dezgustătoare și jignitoare. Am vrut să folosim piscina de la clubul de la Marriott, unde este un așa-zis vestiar pentru familii. Deși există, sala nu este dotată adecvat și este inutilă pentru că poate fi folosită doar de câte o familie pe rând; asta înseamnă că 45 de minute de înot cu copiii se poate transforma într-o ședere de două ore, cât te schimbi în costumul de baie, apoi aștepți iar să te schimbi în hainele de stradă. De asemenea, nu sunt dușuri în vestiarul pentru „familii”, deci e imposibil să te speli”, afrimă acesta. În opinia sa, soluția „cu adevărat rezonabilă” o reprezintă regulile existente în Europa și America de Nord, potrivit cărora „copiilor să li se permită accesul în vestiarele persoanelor de sex opus, însoțiți de un adult”.

Gândul a solicitat un punct de vedere managementului World Class România referitor la acest incident. Până la ora publicării acestui material nu am primit nicio precizare oficială.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viața în cel mai geros oraș din lume. Cum supraviețuiesc cei 300.000 de locuitori: „Te...
De ce Klaus Iohannis nu a mai oferit declarații după ce a votat. Care ar...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Sondaj Exclusiv Antena 3 CNN. Primele date despre ce au votat românii
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Motivul pentru care Elena Ceaușescu a fost poreclită „Păsărica”. De ce i se spunea așa
Câte tipuri de AVC există. Cum s-a produs cel care l-a răpus pe Gabriel Cotabiță!...
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Prezenţa la vot în rândul bucureştenilor
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Dispar micii. Situația este catastrofală
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Lisa Gerrard, vocea libertății din Gladiatorul. „Cânt în limbajul inimii, o limbă pe care o...